Obavezno pročitajte!

Svakodnevno uzimajte ovaj protein: Čuva kosti, leči jetru, briše celulit i strije!

Koliko je važno održavanje nivoa kolagena u telu jasno je pre svega zbog činjenice da je reč o najrasprostranjenijem proteinu ljudskog organizma. Starenjem se smanjuje proizvodnja kolagena u telu i osim novih bora, koža se opušta i nastaju bolovi i ukočenost ekstremiteta.

Saveti stručnjaka 14.07.2018. - 16:20h Autor: avaz.ba
Foto: Shutterstock

Imamo ga u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima, probavnom sistemu i zglobovima, a molekuli kolagena su preveliki da bi se apsorbovali kroz kožu zbog čega ga treba uzimati kroz hranu, piše portal Avaz.ba.

Osim za lepu kožu i zdrave zglobove, važan je za jačanje noktiju, zuba i kose, zdraviju jetru i bolju probavu, ali i za jačanje kardiovaskularnog sistema.

Zdravlje kože

Istraživanje urađeno na ženama između 34 i 55 godina starosti pokazalo je da je upotreba 2,5 do 5 grama kolagena dnevno tokom osam nedelja značajno poboljšalo elastičnost, hidrataciju i mekoću kože odnosno smanjilo njenu suvoću bez nuspojava. Veruje se da upotreba kolagena smanjuje celulit i strije.

Bolovi u zglobovima

Bol u nogama ili ukočenost jedan je od pokazatelja manjka kolagena, a istraživanja su pokazala da je uzimanje tog proteina pomoglo pacijentima s reumatoidnim artritisom i smanjilo simptome oticanja zglobova.

Jačanje noktiju, zuba i kose

Za izgradnju noktiju, kose i zuba kolagen ima važnu ulogu, pa se njegovim dodavanjem u ishranu oni mogu ojačati, a u nekim slučajevima i zaustaviti gubitak kose.

Za zdraviju jetru i bolju probavu

Aminokiseline kolagena pomažu pri oporavku jetre od apsorcije stranih supstanci, toksina i alkohola.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Kolagen sadrži aminokiselinu prolin koja pomaže zidovima arterije u oslobađanju masti u krvotok, takođe je rezultat istraživanja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...