Razlika je mala ali bitna

Posledice mogu biti kobne po život: Prepoznajte koji insekt vas je ujeo, važno je! (FOTO)

Važna lekcija za sve! Može vam spasiti život

Saveti stručnjaka
Autor:
Posledice mogu biti kobne po život: Prepoznajte koji insekt vas je ujeo, važno je! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Tokom letnjeg perioda insekti bujaju na sve strane, pa je vrlo teško izbeći njihove ujede. Međutim, iako smo već navikli na ujed komaraca, bitno je da znamo kako da raspoznamo ujede drugih insekata. Ovo znanje vam može spasiti život!

Mnogi insekti mogu preneti bolesti, pa je vrlo važno pravilno identifikovati šta vas je ujelo! Evo kako se razlikuju:

1. Ujed stršljena

foto: Shutterstock

Područje koje je ugrizao stršljen postaje crveno i ozbiljno otečeno. Može se pojaviti i plik, a osoba oseća veoma jak bol. Njegov otrov je otrovniji od ostalih insekata, jer je i sam stršljen krupniji od ostalih. Otrov sadrži histamin i acetilholin. Ako osoba oseća hladnoću u udovima, ako su uši i usne plave, ili oseti probleme sa disanjem, mora odmah otići kod lekara.

2. Ujed ose

Postupak koji spašava život: Ujed stršljena može biti fatalan - važno je da znate ovo!

foto: Shutterstock

Simptomi ujeda osa su isti kao kod napada pčela. Ugriženo područje postaje crveno i otečeno, žrtva oseća bol i toplotu, a strašan svrab dolazi kasnije. Moguće je i krvarenje na koži. Osa može da ubode više puta, za razliku od pčela. Kao i kod napada pčela, veoma je važno da znate da li ste alergični, jer može doći do anafilaktičnog šoka.

3. Ujed krpelja

foto: Shutterstock

Reakcija tela na ugriz krpelja je crvena tačka koja svrbi. Krpelj može dugo da živi na osobi, sve vreme postajući veći jer pije krv. Najgora stvar je što krpelji mogu da zaraze ljude encefalitisom, boreliozom, lajamskom bolešću i mnogim drugim bolestima. Ako uklonite krpelja iz tela, a crvena tačka ne nestaje i nastavlja da raste, morate da odete kod lekara što je brže moguće.

4. Ujed mrava

Pre sezone prskanja komaraca: Ove 3 stvari će ih sigurno oterati

foto: Shutterstock

Većina mrava ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Međutim, crveni mrav može izazvati mnogo problema. Bubuljice koje se pojavljuju na ujedenim mestima će se kasnije pretvoriti u ožiljke. Otrov mrava sadrži toksine, tako da osoba može imati alergijsku reakciju ili anafilaktički šok. Ugriz običnog, crnog mrava je manje opasan. Izgleda puno poput ujeda komaraca, pojavljuje se ružičasta tačka na mestu ujeda i može da traje dugo. U trenutku ugriza, osoba oseća užarenu bol.

5. Obad

foto: Shutterstock

Obad izgleda kao velika, debela muva, ali za razliku od njih obadi mogu da ujedu čoveka i tada piju ljudsku krv. Ujed obada je jako bolan. U početku se pojavljuje mala crvena tačka, prečnika oko 1 milimetar. Nakon toga ujedeno mesto postaje natečeno i počinje da svrbi. Obadi mogu da prenesu razne bolesti kao što su tularemija i antraks, ali češće napadaju stoku nego ljude.

6. Ujed vaške

Izborite se sa najezdom bubašvaba: Jednostavni trikovi da očistite dom od nezvanih gostiju!

foto: Shutterstock

Ako primetite male, crvene tačke koje izgledaju kao ugriz komaraca na mestima gde raste kosa, na vašoj glavi, vratu i iza vaših ušiju, to znači da su vas izujedale obične vaške ili stidne vaši. Ako se takve tačke pojavljuju na leđima, stomaku, rukama ili nogama, onda sigurno imate telesne vaške. Ujedi se nalaze na nekoliko milimetara jedan od drugog, a koža izgleda kao da je izbušena. Vaške prenose ozbiljne bolesti kao što su "rov groznica" i tifus.

7. Ujed stenice

foto: Shutterstock

Na prvi pogled, kada vas izujedaju stenice to izgleda kao da su vas izujedale buve, komarci ili kao da imate alergijsku reakciju. Koža postaje crvena, otečena i počinje da svrbi. Međutim, postoji način da se prepozna da li su vas izujedale stenice ili nešto drugo. Njihovi ugrizi su veoma blizu jedan drugog i izgledaju kao putić na koži. Ujed stenica je mnogo bolniji od ujeda komarca, a njihovi tragovi se mogu videti ujutro jer ove bube "love" noću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs