obavezno pročitajte

Reagujte na vreme: 9 tipova bola u stomaku, ove simptome ne shvatajte olako!

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom delu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posledica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Donosimo 9 tipova bola u stomaku koje ne smete ignorisati i zbog kojih biste trebali potražiti pomoć lekara

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Bolovi u stomaku uopšteno se mogu podeliti na bolove u gornjem ili donjem abdomenu, odnosno na bolove u celoj trbušnoj duplji. Jaka abdominalna bol ne bi smela da se zanemaruje jer može biti posledica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Pokušali smo da napravimo kategorizaciju kao i tipove i lokacije bola koji vam mogu pomoći u odluci kada tražite doktorsku pomoć.

1. Jaka bol pod desnim rebrenim lukom


Jaka bol pod desnim rebrenim lukom obično nakon konzumiranja masne hrane može upućivati na bol žučne kese. Tom zdravstvenom problemu sklonije su žene, preciznije žene u 40-im godinama s viškom kilograma. Bol se nakon jela pogoršava, obično se širi u desno rame ili pod desnu lopaticu, a može biti praćena i povraćanjem. Jako povraćanje i drhtanje svakako traže hitni pregled jer se možda radi o jakoj upali ili čak prsnuću.

 

"Prsnuće bilo kojeg organa u stomaku ide pod slikom akutnog abdomena što se najlakše prepoznaje po tome da se pacijent ne može uspraviti, bolovi su jaki i opšte stanje loše. To je po opasno stanje koje traži hitni hirurški zahvat", objašnjava dr. med. Branka Martinović-Juroš.

2. Grčevita bol u stomaku vezana uz defekaciju


Grčeviti bol u stomaku, moguć u bilo kojem delu obično vezan za pražnjenje stolice, moguća nadutost, a proliv i zatvor se mogu izmenjuju, obično je znak sindromairitabilnog creva. Češće se pojavljuje kod mlađih žena, ali može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Pogoršava se uz stresove. Stanje obično ne zahteva odlazak na hitni pregled, ali narušava kvalitet života.

3. Bol u gornjem abdomenu


Tup ili probadajući bol koji se ponavlja ili osećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebara može upućivati na probleme sa srcem. Posebno treba pripaziti ukoliko se bol pojačava i na prateće simptome poput poteškoća s disanjem, preznojavanja, pada pritiska ili pulsa. Može se raditi o infarktu srca što zahteva poziv hitnoj pomoći.

"Bol koja se pojasasto širi i obično javlja nakon abuzusa hrane i/ili pića može biti znak upale gušterače takođe traži hitni pregled. Najčešću zabunu unosi bol koja je najčešće praćena žgaravicom tj i intenzitetom može simulirati infarkt srca. Svakao je potrebno razmotriti faktore rizika kao što su pušenje, povišeni pritisak, povišene masnoće u krvi i šećerna bolest", ističe dr. med. Martinović-Juroš.

4. Jaka akutna bol u donjem delu desnog abdomena


Iznenadna bol u donjem abdomenu (nekad praćena i povišenom telesnom temperaturom) može biti znak upale slepog creva. Bol najčešće počinje u području pupka pa se s vremenom pogoršava i obično preseli desno dole.

 

"Čest simptom je i povraćanje, ali moguć je i zatvor ili proliv. Svakako treba otići u hitnu. Kod žena se može radi o upali desnog jajnika ili vanmaterničnoj trudnoći', napominje Martinović-Juroš.

5. Tup bol u abdomenu praćen mučninom i podrigivanjem


Kod starijih osoba tup bol u gornjem i srednjem abdomenu praćen mučninom i podrigivanjem može biti znak srčanog udara usled različitih stanja koje mehanički ili hemijski ometaju prolazu tj. normalnom pražnjenju.

6. Iznenadna i jaka bol u žučnoj kesi


Kada se bol u srednjem abdomenu pojavi iznenada, pogotovo kod osoba koje imaju čir želuca ili dvanaestopalačnog creva ili uzimaju prevelike količine aspirina ili drugih lekova iz grupe nesteroidnih antireumatka (ibuprofen, ketoprofen, naproksen, diklofenak i slično), može upućivati na krvarenje što se najpre vidi kao crna stolica ili melena. Pucanje čira takođe ide pod sliku akutnog abdomena pri čemu je potreban hitan hirurški zahvat.

7. Bol u desnoj ili levoj strani donjeg abdomena kod žena


Iznenadni napad bola u desnoj ili levoj strani donjeg abdomena može ukazivati na pucanje ciste jajnika kod žena koje su na sredini menstrualnog ciklusa. Takva bol takođe može ukazivati i na torziju jajnika tj. rotaciju jajnika i dela jajovoda pri čemu jajnik ostaje bez dotoka krvi, što je hitno stanje kao i vanmaternična trudnoća.


8. Probadajuća bol u donjem abdomenu (poput probadanja nožem)


Probadajuća bol u donjem abdomenu praćena mučninom, povraćanjem, povišenom telesnom temperaturom i drhtavicom može biti znak bubrežnih kamennja i/ili upale bubrega. Napad bubrežnih kamenja ubrajamo među jak bol koja obično počinje u lumbalnom delu leđa s desne ili leve strane i spušta se prema preponama.Obično je praćena učestalim mokrenjem, nelagodom pri mokrenju, nekad i vidljivom krvi pri mokrenju.

 

"Potreban je hitan pregled i praćenje jer kamenac stvara smetnju oticanju mokraće i može značajno oštetiti bubreg, kao i upala bubrega koja može dovesti do sepse posebno kod dijabetičara i bolesnika s više hroničnih dijagnoza", kaže Martinović-Juroš.

9. Bol u donjoj lijevoj strani trbuha koja se pogoršava kada se mičete


Bol u donjoj levoj strani trbuha obično je znak zastoja stolice-koprostaze radi neredovnog pražnjenja, ali može biti znak divertikulitisa, upale izbočenja, odnosno 'džepova' sluznice u kojima može zaostajati stolica zbog čegu oni mogu krvariti i perforirati. Divertikulitis obično idu uz povišenu temperaturu i povišene upalne parametre.

'Nije nevažno spomenuti da se kod bolova u trbuhu savetuje manje uzimanje lekova protiv bolova odnosno dok ne znamo uzrok jer je bol vodič i putokaz. Uvek pogledajte boju stolice. Proliv, a posebno povraćanje treba takođe shvatiti ozbiljno jer se osim tečnosti gube i elektroliti (što može biti posebno loše za decu i starije osobe s komorbiditetima)', savetuje dr. med. Branka Martinović-Juroš.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs