Obratite pažnju

Za svaku ženu: Evo šta moraš da radiš kako bi sačuvala intimno zdravlje!

Ukoliko muku mučiš sa svrabom, peckanjem, pojačanim sekretom, veoma je važno da se pridržavaš ovih pravila
Saveti stručnjaka 25.06.2016. - 12:47h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

Od šampona i dnevnih uložaka do uskih pantalona i hlora, neke stvari štete zdravlju vagine više nego što možete da zamislite. Uopšteno, pravilo je što prirodnija nega i prirodni materijali.

 

Za zdravlje svakog organa važno je da živite što prirodnije - odnosno ne ugrožavati prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima.

 

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu ugroziti zdravlje, a da toga uopšte nismo svesni. Najčešća grešla je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba mirisati kao ruža.

 

Najbolja je samo voda

 

Najveći mit je da vaginu treba prati raznim šamponima jer se tako doprinosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde kako je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH kao i sluznice kože. Sve što narušava prirodnu kiselost može biti uzrok upale, gljivica i sličnog. Za pranje je najbolja obična voda.

 

Dnevni ulošci i tamponi uzročnik su infekcija

 

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao "nužni". Realnost je kako je većina takvih stvari nepotrebna, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentkinji da stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovno korištenje tampona kod menstruacije nije dobro. Naime, to ne omogućava "dotok vazduha" te pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

 

5 mitova o stidnim dlačicama: Žene u ovo ne treba da veruju!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uske pantalone uzrokuju gljivice

 

Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da "diše" su uske pantalone. Uopšteno, bolje je birati odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su neprirodni materijali, poput elastina ili sintetike u gaćicama. Najbolji izbor je pamuk.

 

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo...

 

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina "vlage" zavisi od razdoblju ciklusa, kao i o stanju seksualne uzbuđenosti. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske ili bazenske vode, jer je pH vagine prirodna barijera od stranih tečnosti, već zbog kupaćih kostima koji ne omogućuju normalno sušenje i stvaraju vlažno i toplo okruženje. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrb, peckanje...

 

Probiotici su saveznici vagine

 

Izbegavanje mlečnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom najbolji su prirodni saveznik zdravog i uravnoteženog bakterijskog sistema vagine. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima.

 

Pažljivo s deterdžentom i omekšivačem

 

Sredstva za pranje odeće često su krcata brojnim hemijskim spojevima čija je zadaća prirodan miris, ali ne i vaginalno zdravlje. Oni mogu iritirati genitalno područje, pa je najbolje birati hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a s njima obavezno perite donji veš.

 

Šta sve širi vaginu: Naučnici ruše najpoznatije mitove o intimnom delu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...