Pitajte lekara

Odgovor endokrinologa: Imam hašimoto, uvećanu štitnu žlezdu i neredovne menstruacije!

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Slađana Drobnjak, endokrinolog Doma zdravlja Dr Ristić MediGroup

Saveti stručnjaka
17:04h Autor:
Odgovor endokrinologa: Imam hašimoto, uvećanu štitnu žlezdu i neredovne menstruacije!
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za endokrinologa:

Poštovani,

Imam 17 godina. Pre dve godine diagnostifikovan mi je hašimoto.

Anti TPO - 101.7

ATG At -179.4

T4 -150.4

ultra -TSH - 1.99

Pored toga imam problem sa neredovnim menstruacijama. Na ultrazvuku desni jajnik sa hipoehogenom, nehomogenom cističnom formacijom 32x30 mm. Smršala sam, puno mi opada kosa i imam tremor ruku. Prolaktin je 764. Imam problema sa gutanjem jer mi je štitna žlezda dosta uvećana. Zanima me da li postoji mogućnost lečenja žlezde ili operativnog zahvata s obzirom na to da ništa od lekova ne koristim. Unapred hvala.

Odgovor endokrinologa:

Poštovana,

Vi imate Hašimoto tireoiditis sa normalnom funkcijom. Prema tome, vaša štitasta žlezda ne dovodi do razvoja simptoma, možete samo imati povremeno osećaj nelagodnosti ili stezanja u predelu grla. Ukoliko žlezda raste prilikom praćenja, ili je zaista toliko velika da pravi problem sa gutanjem, to može biti razlog za operativno lečenje. S obzirom na to da imate i drugih problema, najbolje je da se javite endokrinologu.

Srdačan pozdrav,

dr Slađana Drobnjak, endokrinolog Doma zdravlja Dr Ristić MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

www.medigroup.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs