Pitajte lekara

Odgovor našeg lekara: Kako se rešiti dlaka na licu?

Na pitanje naše čitateljnke odgovorio je dr Petar Bursać, deramtovenerolog Doma zdravlja Jedro MediGroup
Saveti stručnjaka
20:32h Autor:
Odgovor našeg lekara: Kako se rešiti dlaka na licu?
Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za dermatovenerologa:

Poštovani,

Imam 34 godine. Imala sam velike probleme sa bolovima u kičmi i danas ih imam, ali su malo podnošljiviji. Za vreme lečenja primala sam injekcije koje su sadržale kortikosteroide. Od njih se najverovatnije pojavila velika maljavost nausnica i brade. Molim za pomoć kako da ih se trajno rešim i kome da se obratim u moru današnjih klinika i kozmetičkih salona koji nude taku vrstu trajnog uklanjanja dlaka. Kome verovati? Zaista ne znam ko je pouzdan i ko može sigurno rešiti moj problem. Unapred zahvalna

Odgovor dermatovenerologa:

Poštovana,

Iz vašeg pitanja se ne može videti da li ste promene koje navodite imali i ranije u blažem obliku ili ne. Takođe, potrebno je znati koliko dugo ste primali kortikosteroide i u kojim dozama, kao i da li imate i neke druge propratne pojave na licu vratu i leđima. Navedene promene mogu biti genski determinisane kada folikuli u androgen zonama stvaraju terminalne dlake umesto tankih (velus dlaka) i to je takozvani idiopatski hirsutizam. Druga vrsta je takozvani simptomatski u koji se može podvesti i vaš, a ukoliko su primljene velike doze kortiko. Dešava se i zbog uticaja na nadbubrežnu žlezdu, a prromene mogu biti povezane i sa policističnim ovarijalnim sindromom. S obzirom na mogućnost različitih uzroka, potrebno je da uradite laboratorijske analize: estrogena, androgena, SHBG, LH, FSH, prolaktin, kao i ultra zvuk abdomena i jajnika. Nakon ovoga treba konsultovati dermatovenerologa o daljem toku ispitivanja i lečenja. Lečenje se sprovodi raznim metodama od beljenja dlake hidrogenom, epilacija voskom i pincetom, elektroliza laserom Rubi-Aleksandrite, a opšte lečenje se može sprovoditi antiandrogenim lekovima. Potrebno je da se svakako javite dermatologu kako bi se kompletiralo ispitivanje i odredio način lečenja.

dr Petar Bursać, deramtovenerolog Doma zdravlja Jedro MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs