Upozorenje stručnjaka

Pažnja: Ambrozija cveta, evo kako da se zaštitite

U Srbiji je počelo cvetanje najjačeg alergena i sad je pravi trenutak da se alergične osobe pripreme za nagli rast koncentracije polena
Saveti stručnjaka
09:16h Autor:
Pažnja: Ambrozija cveta, evo kako da se zaštitite
Foto: Beta

Rezultati dugogodišnjih merenja pokazali su da je polen ambrozije najprisutniji u drugoj polovini avgusta, a da su najveće dnevne vrednosti i prekoračenja početkom septembra.

"Alergične osobe bi trebalo da se već sad obrate lekarima radi korišćenja odgovarajuće medikamentne terapije, pre nego što vrednosti dostignu kritični nivo", rekla je koordinator praćenja alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović Josipović.

Ističući da ova agencija redovno detektuje i meri koncentraciju alergenog polena na teritoriji Srbije i da su trenutno aktuelni poleni trava i korova, ona je dodala da poslednji rezultati pokazuju "da je ambrozija imala neznatna prekoračenja od graničnih vrednosti, ali ipak dovoljno da već mogu da se jave simptomi".

Po preporuci Evropske asocijacije za aerobiologiju (IAA), granična vrednost za ambroziju je spuštena na osam polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a u Beogradu se poslednjih dana beleži dvostruko više - 16 zrna po metru kubnom.

"Na osnovu dugogodišnjeg merenja i analiza možemo reći da je koncentracija alergenog polena najveća u prepodnevnim časovima po sunčanom i blago vetrovitom vremenu. Vrednosti se smanjuju u večernjim satima, jer rosa obara koncentracije polena, naročito posle kiše", rekla je Mitrović Josipović.

Ona je zbog toga preporučila alergičnim osobama da pre podne izbegavaju šetnje u prirodi i da tada zatvore prozore stana i automobila . Šetnja se savetuje posle kiše, a jedna od preventivnih mera je i svakodnevno tuširanje, kao i pranje kose.

Kao važne savete, Mitrović Josipović je pomenula da ne treba sušiti veš u dvorištu i na terasi, jer mokar veš sakuplja polen, i da godišnji odmor treba planirati u skladu sa periodom pojave polena u vazduhu na koje je osoba alergična.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs