Kako vas ne bi uhvatio mamurluk za Novu godinu, poslušajte savet doktorke Nine: 1 namirnica smanjuje rizik od pijanstva

Doktorka Nina otkriva jednu namirnicu koja vam može poslužiti kao preventiva, kako vas ne bi uhvatio mamurluk nakon prazničnih proslava.

Saveti stručnjaka
Kako vas ne bi uhvatio mamurluk za Novu godinu, poslušajte savet doktorke Nine: 1 namirnica smanjuje rizik od pijanstva
Foto: Shutterstock

Dobre vesti za one koji imaju tendenciju da preteraju tokom praznika, jer preventivni lek, koji smanjuje šanse od pojave mamurluka i ranog pijanstva.

Jedna doktorka tvrdi da uživanje u kvalitetnom kačkavalju i po kojim keksićima, pre konzumiranja pića, može smanjiti šanse da se sledećeg jutra osećate loše.

Dr Nina Čandrasekaran(34), lekarka specijalizovana za pulmologiju i intenzivnu medicinu, podelila je svoja otkrića na Tiktoku, u seriji nazvanoj "Stvari koje vam ne kažu."

"Ako planirate večernji izlazak i nameravate da pijete alkohol, konzumiranje kačkavalja pre konzumacije alkohola može smanjiti rizik od mamurluka", objasnila je doktorka u sada već viralnom videu.

Lekarka iz Floride istakla je da kačkavalj sadrži mnogo proteina, masti i složenih ugljenih hidrata, koji mogu obložiti stomak i smanjiti apsorpciju alkohola.

@neenziemd Things they dont tell you pt 298 Cheese before alcohol can help prevent hangovers #cheese #alcohol #hangover ♬ original sound - Neenz

"Kačkavalj može pomoći telu da bolje metabolizuje alkohol i spreči oštećenje jetre", rekla je gledaocima.

"Takođe, kačkavalj nadoknađuje hranljive materije jer je bogat vitaminom B i kalcijumom – specifične hranljive materije koje se iscrpljuju iz tela tokom konzumacije alkohola", dodala je doktorka Nina.

Doktorka je naglasila da sastojci u kačkavalju mogu pomoći telu da funkcioniše bolje dok ste pod uticajem alkohola.

"Kalcijum, koji se gubi kroz konzumaciju alkohola, pomaže u poboljšanju funkcije nerava i mišića, dok su vitamini B neophodni za energiju i metabolizam", objasnila je u klipu koji je pregledan preko 2,5 miliona puta.

mamurluk
foto: Profimedia

"Samo zapamtite, ne piti alkohol je bolje nego piti bilo koji alkohol. Međutim, ako već planirate da pijete, potrudite se da pojedete malo sira pre toga", savetovala je doktorka.

Studija objavljena u septembru 2023. godine, koja je ispitivala probiotski sir sa dve specifične bakterije, otkrila je da probiotici u siru pomažu ubrzanju metabolizma alkohola tako što pojačavaju ključne enzime jetre (alkohol dehidrogenazu i aldehid dehidrogenazu).

Istraživači su takođe primetili da probiotici aktiviraju važne puteve koji smanjuju nakupljanje masti u jetri i smanjuju upale, što se može desiti kada preterate sa alkoholom.

U nastavku poslušajte savet Mirke Vasiljević za mladolik izgled:

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs