Ovih 5 ginekoloških simptoma žene nikako ne smeju ignorisati: Dr Milošević otkriva šta pod hitno svaka treba da uradi

Doktor Vanja Milošević otkriva kojih 5 važnih ginekoloških simptoma žene nikako ne treba da ignorišu.

Saveti stručnjaka
Ovih 5 ginekoloških simptoma žene nikako ne smeju ignorisati: Dr Milošević otkriva šta pod hitno svaka treba da uradi
Foto: Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Žene često zanemaruju ginekološke probleme koji mogu biti veoma opasni po njihovo zdravlje. Doktor Vanja Milošević govorio je u emisiji RTS Ordinacija o simptomima koji se uglavnom javljaju kod žena, a koje one često ignorišu.

- Ginekološki pregled bi podrazumevao kolposkopski pregled, papa test, uzimanje cervikalnog i vaginalnog brisa, ultrazvučni pregled i hormonski status - to bi u principu bio bazičan ginekološki pregled. - objasnio je ginekolog dr Vanja Milošević.

Vanja Milošević
foto: Printscreen/Youtube

Postoji 5 ginekoloških simptoma koje nikako ne bi trebalo ignorisati, a koji se često javljaju:

  • neredovni menstrualni ciklusi
  • izostanak menstruacije
  • neredovna i pojačana maljavost
  • pojačani vaginalni sekret
  • bol u donjem delu stomaka

- Normalna menstrualna krvarenja bila bi na 28 dana ili 7 dana raniej ili kasnije. Osim tog vremenskog intervala, vrlo je važno da one traju od 3 do 5 dana i da nisu obilna krvarenja, kao i bolna. Ako traju duže od 5 do 7 dana, ako je jako obilan, onda se treba javiti ginekologu. Stres, gojaznost i previše vežbanja može dovesti do neredovnih ciklusa. Ostali razlozi mogli bi biti ona hronična stanja, kao što su, problemi sa štitnom žlezdom, insulinska rezistencija, problemi sa hipotalamusom, sa hipofizom kao i uvod u menopauzu koji se može javiti već od 40. godine.

- Jedan od razloga za izostanak menstruacije, ako izostavimo trudnoću, jeste promena hormona. Drugi segment jeste anatomske promene na samoj materici ili jajniku (miomi, polipi...). Svaki izostanak menstruacije duži od 5 nedelja, a da nije trudnoća, alarm je da se javite ginekologu.

- Za određivanje hormonskog statusa kod žene, potrebno je vađenje krvi u toku menstrualnog ciklusa, odnosno kad krvarenje počne. Bazni hormonalni status podrazumeva estrogen, progresteron...

- Maljavost u predelima lica, brade, butina, gluteusa, donji deo stomaka može ukazivati na probleme sa policističnim jajnicima, poremećen rad štitaste žlezde...

- Uloga vaginalnog sekreta je da sačuva vaginu od infekcija. Prva grupa vaginalnog sekreta ne zahteva nikakvo lečenje, nema mirs, nema boju. Kad je treća grupa u pitanju često su prisutne bakterije, mikroorganizmi i on zahteva antibiotsko lečenje. Četvrta grupa je gonokok i to je vrlo neprijatna stvar, žute i zelene je boje, mutan, ima neprijatan miris i zahteva lečenje oba partnera. peta grupa je čuveni trihomonaz, on je penušav, žut, ima miris ribe i takođe zahteva lečenje oba partnera. Šesta grupa bi bila čuvena kandida koja je prepoznatljiva po belom, sirastom sekretu, do nje dovodi pad imuniteta, bolesti kao što je dijabetes...

- Jedno ozbiljno stanje kod mladih žena, a tiče se endometrioze je najčešći razlog bola u donjem delu stomaka kod većine žena, a čini se da žene olako prelaze preko tog simptoma. Bolovi vezani za jajnike uglavnom se dešavaju tokom menstruacije, a bol uglavnom nije toliko jak. Često nelečenja stanja koja dugo traju mogu da ozbiljno naruše zdravlje žene.

(Stil/ RTS Ordinacija)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs