PROMENE NA KOŽI KOJE MOGU BITI VEOMA OPASNE I DOVESTI DO RAKA: Dr Škiljević savetuje šta treba uraditi čim ih uočimo

Šta nam govore promene na koži i koliko mogu biti opasne? Na pitanja je odgovorio dr Dušan Škiljević.

Saveti stručnjaka
Autor:
PROMENE NA KOŽI KOJE MOGU BITI VEOMA OPASNE I DOVESTI DO RAKA: Dr Škiljević savetuje šta treba uraditi čim ih uočimo
Foto: Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Koža je najveći organ ljudskog tela, a njena kompleksna građa i direktna izloženost okolini čini je podložnom raznim oboljenjima. Jedna od najučestalijih pojava su mladeži, koji bi trebalo redovno da se pregledaju i drže pod kontrolom. Međutim, tu su i fleke, kao i druge promene na koži koje mnogi ignorišu.

Prof. dr Dušan Škiljević govorio je u RTS Ordinaciji o flekama na koži, kao i o tome kada one postaju opasne.

Lice, Koža, Rak kože
foto: Shutterstock

"Svi koji imaju fleke, naročito novonastala, naročito ako su brojne - treba da se jave lekaru. Nije to stvar koja treba odmah da s eskida, zbog toga što ne znamo kako su nastale. Neke pigmentne lezije, promene koje nisu samo fleka od viška pigmenta, nego od viška pigmentnih ćelija koje mogu da budu i opasne, da ne spominjemo melanom. Druge vrste tumora mogu da se manifestuju kao obične fleke. Druga stvar zbog koje treba da se obratimo lekaru kada imamo takvu vrstu problematike na koži, je što ta fleka može da bude i manifestacija nekih unutrašnjih oboljenja, ne samo bolesti kože. I na kraju, naravno, sama bolest kože. Ja svakako savetujem da se to nešto što se zove fleka pregleda , da se postavi prava dijagnoza, pa tek onda da krećemo u proces uklanjanja i prevencije pojave novih." - objasnio je doktor Škiljević.

Hiperpigmentacije koje se najčešće javljaju na koži:

  • Melazme -

    Melazma predstavlja hiperpigmentovane fleke, svetlo do tamno smeđe boje, lokalizovane na obrazima, čelu, nosu, gornjoj usni ili bradi. Najčešće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu, ali i kod 10% muškaraca. Pojavljuje se isključivo na delovima kože izloženim sunčevom zračenju. Provocirajući faktori za njen nastanak osim UV zračenja su: uzimanje kontraceptiva, trudnoća ili neki antikonvulzivni lekovi.

  • Postatraumatske hiperpigmentacije
  • Foto - toksične reakcije
  • Fleke od sunca
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs