žensko zdravlje

AKO ŽENA U OVOM SLUČAJU IMA KRVARENJE, NEOPHODNO JE ODRADITI VAŽNU INTERVENCIJU: Dr Zoran Vilendečić savetuje

Pregled histeroskopom, nezaobilaznim alatom ginekologa, pokazuje šta tačno muči ženu, a dobra vest je i da je deo rešenja problema, kaže dr Zoran Vilendečić

Saveti stručnjaka
Autor:
AKO ŽENA U OVOM SLUČAJU IMA KRVARENJE, NEOPHODNO JE ODRADITI VAŽNU INTERVENCIJU: Dr Zoran Vilendečić savetuje
Foto: Privatna Arhiva

Abnormalno krvarenje iz materice najčešći je razlog da se žena obrati ginekologu. Izazivaju ga miomi, polipi, fibroidi...

Šta je tačno u pitanju, da li je uzrok problema koje žena oseća možda i defekt ženskog reproduktivnog organa, ožiljno tkivo ili rani stadijum raka sluzokože materice, lekar će otkriti jednostavnom procedurom koja se zove histeroskopija, a koja mu omogućava da dobro pogleda njenu unutrašnjost.

Asist. mr sc. med. dr Zoran Vilendečić, specijalista ginekologije i akušerstva

Da bi se postavila tačna dijagnoza i predložio način lečenja, koristi se histeroskop, tanka cev (promera 3-5 mm), povezana s jakim izvorom svetla, kamerom i monitorom, koja se uvlači u vaginu. Pomoću njega mogu dobro da se pregledaju i grlić i unutrašnjost materice.

žensko zdravlje, Materica
foto: Profimedia

Histeroskopija je zlatni standard u otkrivanju ginekoloških problema, kaže za Stil dr Zoran Vilendečić, a evo u kojim sve slučajevima, osim obilnog menstrualnog krvarenja, savetuje pacijentkinjama da se obavi ova procedura.

- Ako žena krvari između ciklusa ili nakon seksualnog odnosa, dijagnostička histeroskopija mnogo znači. Neophodna je i ako se tokom menopauze pojavi krvarenje. Praktikuje se nedelju dana nakon prestanka krvarenja ili po dogovoru s ginekologom, u bilo kom trenutku kad je žena u menopauzi.

Bol u stomaku, Stomak
foto: Shutterstock

Kad je još od pomoći?

- Posle pregleda ultrazvukom razjasniće se sumnja ginekologa da postoji polip ili miom u materičnoj šupljini, zadebljanja sluzokože... Danas je obavezan deo priprema za proces vantelesne oplodnje kome se podvrgava sve više žena.

Može li ova procedura da bude i deo rešenja problema?

- Naravno! Uz dijagnostičku, praktikuje se i operativna histeroskopija, a nekad se rade u isto vreme.

Anestezija, Operacija, Lekari
foto: Profimedia

Pacijentkinji se najčešće daje kratka intravenska anestezija (moguća je i totalna), a procedura koja otvara put izlečenju traje 10 do 20 minuta.

Nakon detaljne sterilizacije ulaska u vaginu, same vagine i materice, posebnim instrumentom se ukljanjaju razne vrste priraslica, zadebljanja, ožiljno tkivo koje najčešće nastaje posle pobačaja i kiretaže, porođaja (uzrokuju neplodnost).

Ginekološka ordinacija
foto: Shutterstock

Može da se uzme i deo tkiva za analizu ako se sumnja na kancer, reši problem pregrađene materice (urođeni defekt), pomoću ove procedure se uklanja spirala...

Kakve pripreme su neophodne za ove intervencije?

- Rade se određene laboratorijske analize, mogu da uključe i test na trudnoću. Operativna histeroskopija se odlaže ako žena ima neku infekciju dok se ne izleči, ne obavlja se ako se utvrdi da je u drugom stanju.

Test na trudnoću
foto: Shutterstock

Šta se dešava nakon operacije?

- Pacijentkinja ostaje u bolnici nekoliko sati posle intravenske anestezije kako bi se pratilo njeno stanje, a ako je bila pod totalnom anestezijom - 24 sata.

Sme li pacijentkinja u ovom periodu da se okupa?

Pranje Kose, Kupanje, Tuširanje
foto: Thinkstock

- Tuširanje je moguće istog dana, kupanje u kadi dan posle intervencije. Važno je da uz ženu, u kući, bude još neko ako je malaksala ili ima vrtoglavicu, što može da bude posledica anestezije.

Kako teče oporavak?

- Može da se javi i mučnina, ređe i povraćanje, ali ovi simptomi će nestati najkasnije za 48 sati.

Kad žena može da se vrati uobičajenim aktivnostima?

- Ako se oseća dobro, istog ili narednog dana.

žena, Osmeh, Starija žena
foto: Shutterstock

Da li su moguće neke veće komplikacije?

- U najvećem broju slučajeva sve će proći kako treba jer se intervencija vrši u sterilnim uslovima, pod antibiotskom zaštitom. Ali ako ženi skoči temperatura, ako oseti jače bolove u stomaku, treba da se sa javi ginekologu. To je obavezno i u slučaju obilnog krvarenja.

Da li često dolazi do obilnog krvarenja?

- Ne, ali je oskudno krvarenje uobičajeno i ne traje duže od 10 dana.

Ulošci
foto: Shutterstock

Važno je da prilikom ovakvog krvarenja žena ne koristi tampone, već uloške! Tako će izbeći infekcije.

A dolazi li do pojave pojačanog sekreta?

- Ako žena primećuje malo pojačan sekret, koji može da traje do dve nedelje, ne treba da brine. Važno je da redovno održava higijenu. Lekaru treba da se javi ako sekret poprimi intenzivan, neprijatan miris - to je mogući znak infekcije.

Kad savetujete da, bez bojazni od posledica, žena može da ima intimne odnose?

- Da bi se smanjio rizik od infekcije, treba izbegavati odnos pet do sedam dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs