SAZNAJTE VIŠE

GINEKOLOG, DR VESNA TEŠIĆ TVRDI: "Samo na ovaj način se pravilno održava vaginalna higijena"

Dr Vesna Tešić odgovorila je na nekoliko važnih pitanja o higijeni intimnog dela žene, a njene odgovore dobro zapamtite.

Saveti stručnjaka
Autor:
GINEKOLOG, DR VESNA TEŠIĆ TVRDI: "Samo na ovaj način se pravilno održava vaginalna higijena"
Dr Vesna Tešić, Foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Svaka žena se svako malo pita koje je sredstvo najbolje za očuvanje vaginalne higijene, saveti da je dovoljna samo voda su nešto što smo slušali i od naših baka, pa je tako za RTS ordinaciju na sva važnja pitanja za higijenu intimne regije žena, odgovorila ginekolog dr Vesna Tešić.

Da li je za održavanje intimne higijene potrebno koristiti blage kupke?

- Veoma je bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili menopauzi i zavoisno od toga se mora prilagoditi sredstvo. Proizvodi za generativni period su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da ta sredstva sadrže mlečnu kiselinu koja zaista štiti od eventualnih infekcija. Ona održava pH vrednost. Za higijenu spoljne kože genitilnih organa kod žena koje su u menopauzi apsolutno treba koristiti blaža sredstva i treba apsolutno voditi računa o tome zbog nedostatka hormona estrogena. Ta koža se stanjuje, podložnija je infekcijama. Najvažnije je izbegavati proizvode koji sadrže u sebi paraben, rekla je za RTS ordinaciju dr Vesna Tešić.

Doktorka savetuje da žene koriste prirodnija sredstvam poput ona koja u sebi imaju kanatarion koji je prirodni antiseptik ili ona koja u sebi imaju žalfiju.

Takođe, doktorka Tešić tvrdi da voda nije dovoljna i da se ona danas razlikuje po sastavu, tako da je potrebno koristiti neko sredstvo kako bi se održavala pravilna higijena vaginalne regije.

O korišćenju kiselog mleka kao prevenciji ili lečenju intimne regije, doktorka je rekla:

- Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, retko kada da neka baka nije imala irigator, to je kantica za vaginalno ispiranje. Drugo, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su u stvari na bazi mlečne kiseline, koje su jako delotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi - tvrdi doktorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs