Odličan vodič

KOLIKO RANO MOŽETE DA URADITE TEST ZA TRUDNOĆU: Ako je prvi rezultat negativan, to ne znači da niste u drugom stanju

Postoje rani znaci trudnoće, ali oni nisu univerzalni i ne pojavljuju se na isti način kod svih žena

Saveti stručnjaka
Autor:
KOLIKO RANO MOŽETE DA URADITE TEST ZA TRUDNOĆU: Ako je prvi rezultat negativan, to ne znači da niste u drugom stanju
Foto: Shutterstock

Nekad je izostanak menstruacije rezultat stresa ili promene u ishrani, dok stomačni virus lako može da se zameni s jutarnjom mučninom (to se često događa kod žena koje ranije nisu bile trudne).

Isto tako, osećaj umora, svojstven trudnicama, danas je najčešće simptom užurbanog načina života, a ne drugog stanja.

Najpraktičniji način da se otkrije trudnoća je putem kućnog testa, ali mnoge žene se pitaju koliko rano mogu da ga urade. Posebno su nestrpljive da saznaju rezultat ako pokušavaju da zatrudne, odnosno kad počnu da primećuju određene promene u telu.

Kućni test je pouzdan metod za utvrđivanje trudnoće, prodaju se u svim apotekama i dostupni su svakoj ženi.

Ako sumnjate da ste ostale u drugom stanju, pre nego što ga nabavite i upotrebite, saznajte kad je najefikasniji.

Naime, ako imate redovan ciklus, savet je da se testirate već prvog dana od izostanka menstruacije, a ako često kasni - sačekajte bar sedam dana. Teško je biti stopostotno precizan u vezi s datumom, a i nivoi hormona koje test ispituje variraju od žene do žene.

devojka, žena, Tužna, Razmišlja
foto: Shutterstock

Ako aktivno pokušavate da zatrudnite i ne želite da čekate dok ne izostane menstruacija, trebalo bi da sačekate najmanje jednu do dve nedelje nakon što ste imali nezaštićen seks. A ako je ciklus izostao, bez obzira na to da li koristite kontracepciju, uradite ga i proverite šta se dešava.

Istraživanja su pokazala da su najpouzdaniji testovi 79 odsto tačni šest dana pre izostanka menstruacije i 99 odsto efikasni na dan izostanka ciklusa.

Rani znaci koji ukazuju da treba da uradite test

Izostanak menstruacije: Jedan je od prvih i najpouzdanijih znakova trudnoće kod žene koja ima redovan ciklus. Međutim, menstruacija ponekad može biti odložena ili preskočena zbog stresa, dijete, vežbanja, određenih zdravstvenih stanja.

Žene imaju različite menstrualne cikluse, svaka ovulira u različito vreme. Moguće je da zatrudnite i kasnije u ciklusu od proseka ako je nešto uticalo na ovulaciju, a to može biti i način života.

Menstruacija
foto: Shutterstock

U tom slučaju, najbolji način da budete sigurni da ste trudni je da sačekate najmanje nedelju dana nakon izostanka menstruacije.

Blagi grčevi: Osećaj je sličan menstrualnim grčevima, osim što nećete imati ciklus.

Nežne dojke: Zbog povećane proizvodnje estrogena i progesterona grudi mogu biti osetljive i izgledati veće zbog povećanog protoka krvi. Bradavice mogu da bole, a vene ispod kože da izgledaju tamnije.

Ne osećate se dobro: Trudnoću često prate mučnina, odbojnost prema hrani, iscrpljenost i češće mokrenje. Poznajete sebe, pa obratite pažnju na svoje telo i duge neobične fizičke simptome koji mogu ukazati na to da stiže beba.

Kada da uradite kućni test?

Postoje različiti tipovi kućnih testova, a većina radi tako što treba da urinirate na mali štapić. U zavisnosti od testa koji izaberete, možda će biti potrebno da sakupite urin u šolju i umočite štapić u tečnost, ili da ga sakupite i pomoću kapaljke malu količinu premestite u posebnu posudu. Postoje i oni kod kojih se štapić stavi pod srednji mlaz urina.

Nakon što prođe preporučeno vreme čekanja, test će prikazati rezultat kao promenu boje na linijama, simbol plus ili minus, ili reči "trudna", odnosno "nije trudna". Zapamtite, nije važno koliko su izraženi!

Test na trudnoću
foto: Shutterstock

Savetujemo vas da test ponovite za nekoliko dana. Naime, ako je prvi rezultat negativan, to ne znači da niste u drugom stanju. Možda još uvek nema dovoljno HCG u vašem telu i treba da ga ponovite.

Ako je prvi rezultat pozitivan, sigurno ste trudni.

Lažno pozitivni rezultati su veoma retki, iako se ponekad dešavaju, posebno ako uzimate određene lekove.

Koliko su testovi tačni?

Veoma su precizni, kod većine je tačnost procenjena između 97 i 99 odsto. Međutim, treba znati da kod svakog kompleta koji je u ponudi u apotekama postoje stvari koje mogu da utiču na rezultat.

Evo nekoliko saveta koje bi trebalo da sledite da biste poboljšali njihovu tačnost:

* Proverite obavezno datum isteka roka i uverite se da možete pravilno da pratite uputstva.

* Pokazalo se da testiranje urina ujutru može povećati tačnost testa.

* Količina HCG u urinu je različita za svaku ženu. Neke žene će imati tačne rezultate na dan izostanka menstruacije, dok će druge morati da čekaju duže.

* Neki testovi su osetljiviji od drugih i utiču na to koliko rano ih možete koristiti za otkrivanje trudnoće. Ako ste u nedoumici, najbolje je da se konsultujete sa svojim ginekologom, koji će moći da uradi test umesto vas.

Negativan test na trudnoću može da se javi ako:

- Uradite test prerano.

- Pogledate rezultate prerano. Neki parovi su previše radoznali, pa odmah gledaju test. Bitno je sačekati onoliko koliko piše na uputstvu.

- Iskoristite razblaženi urin za test. Najbolje je testirati se ujutru pri prvom mokrenju, jer je tada urin najmanje razblažen drugim tečnostima koje ste popili.

Test na trudnoću, Test za trudnoću
foto: Profimedia

Kada test može da bude lažno pozitivan?

Lažno pozitivan test na trudnoću će da se pojavi ukoliko je test bio nepropisno čuvan (ako su ga toplota ili vlaga oštetile), kao i u situaciji ako je žena nedavno imala pobačaj (moguće je da se u krvi zadrži visok nivo HCG, što može dovesti do greške). Ako pijete neke lekove za smirenje, lečenje alergija, Parkinsonove bolesti ili laksative, takođe je moguća greška, jer neke supstance iz tih lekova utiču na ispravnost testa. Na ispravnost testa mogu da utiču i preparati korišćeni za prevenciju mentalnih bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs