OPREZ!

KAKO IZGLEDA POSTUPAK NAMEŠTANJA KIČME ZBOG KOJEG JE PREMINUO MILAN: Doktorka Saška poslala važno upozorenje

Nikako ne poveravajte svoje zdravlje nestručnim ljudima!

Saveti stručnjaka
21:40h Autor:
KAKO IZGLEDA POSTUPAK NAMEŠTANJA KIČME ZBOG KOJEG JE PREMINUO MILAN: Doktorka Saška poslala važno upozorenje
Foto: Shutterstock

Sve je šokirala činjenica da je muškarac star 58 godina preminuo, pošto je pre tri meseca išao kod kiropraktičara radi nameštanja donjeg "atlasa"!

Kako se navodi na sajtu klinike, na kojoj je čovek zadobio fatalne povrede, tretman nameštanja atlasa sastoji se iz dve faze.

- Prvih 30 minuta se popunjavanja upitnik, razgovora sa lekarom atlas-specijalistom, oko specifičnih testova i same korekcije položaja atlasa. Sama procedura i tretman atlasa se obavlja u sedećem položaju, obavlja je lekar sa posebnim aparatom. Kad je atlas više izmešten, u toku tretmana nameštanje atlasa, kod nekog se javi prolazan slabiji bol, kod drugog bude bezbolno. Na to ima uticaja stanje naših vratnih mišića kao i naš individualni prag bola - piše u opisu tretmana.

Bol u leđima, Bol, Leđa, kičma
foto: Profimedia

Između ostalog, na sajtu tvrde da je "tretman bezopasan, jer nema trzanja niti grubih kiropraktičarskih pokreta."

Na klinici u kojoj je bio Milan Đ. radi lekar koji je u javnosti predstavljan kao jedan od svetski priznatih stručnjaka za nameštanje prvog vratnog pršljena atlasa. Kako je istakao u jednoj emisiji, radi se o "naučno utemeljenoj, klinički dokazanoj, bezbednoj, kratkorajnoj i vrlo efikasnoj metodi vrataćanja atlasa u vertikalnu osovinu".

- Radi se o jednoj tehnici koju bi morao da izvodi lekar posebno edukovan za ovu vrstu terapijskog tretmana koji inače nije dugotrajan i rešava mnoge druge probleme koji nastaju kao posledica - rekao je doktor u jednom intervjuu.

Kičma, Leđa
foto: Shutterstock

UPOZORENJE STRUČNJAKA

To je izazvalo lavinu komentara mnogih lekara i medicinskih tehničara. Jedna od onih, koja je pisala o posledicama lečenja kod nadrilekarabila je i doktorka Saška. Naime, ona je detaljno opisala slučaj kada je nesavesno lečenje bilo pogubno po ljudski život!

Pre svega, apelovala je na sve ljude da rešavaju svoje zdravstvene probleme kod stručnjaka, a ne kod priučenih doktora!

Kičma
foto: Shutterstock

Koristeći primer muškarca iz Beograda koji je u jednoj beogradskoj klinici prvo ostao paralizovan usled povreda zadobijenih nameštanjem "atlasa", a onda nakon par meseci provedenih u veštačkoj komi, i premunuo, ona je navela i slučaj koji se njoj dogodio pre par dana.

- Danas je neki čovek umro nakon što mu je kiropraktičar slomio kičmu. Prekjuče sam konstatovala smrt pacijentu koji je bolovao od akutne mijelocitne leukemije, odbio terapiju, potpisao da izađe iz bolnice i odlučio da se "leči" kvantnom medicinom - objašnjava Saška.

bolnica
foto: Shutterstock

Naglašava da je taj pacijent umro 2 meseca od prvih simptoma.

- Par sati pre mog dolaska je bila koleginica (zbog pogoršanja opšeg stanja), takođe je odbio odlazak u bolnicu, uz podršku porodice. To su samo primeri, nažalost najgori, u moru sličnih posledica ekspanzije raznih alternativnih mišljenja, smatranja i pametovanja na temu zdravlja, lečenja i života uopšte - zaključila je.

Ističe da je takve situacije jako frustriraju.

- Svašta bih im rekla, ali ne mogu, znam da imaju pravo da odbiju lečenje, da biraju šta će sa sobom, a sa druge strane, znam koliko greše, koje su moguće posledice, pokušavam da im objasnim, oni odbijaju da slušaju... Strašno", napisala je ona na kraju svog izglaganja koje je podiglo veliku buru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs