OSVEŽAVAJUĆE NAMIRNICE

OVIH 10 NAMIRNICA MORATE JESTI TOKOM LETA: Tatjana Popović preporučuje!

Počele su letnje temperature, te je vreme da namirnice i stilove kuvanja prilagodite ovom godišnjem dobu.

Saveti stručnjaka
Autor:
OVIH 10 NAMIRNICA MORATE JESTI TOKOM LETA: Tatjana Popović preporučuje!
Foto: Privatna arhiva

Budući da je hidratacija neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, naročito leti kada telo dodatno gubi tečnost kroz znojenje, osim vode i biljnih čajeva, u jelovnik bi trebalo da uključite namirnice koje hidriraju i hlade organizam. U pitanju je hrana sa visokim procentom vode u svom sastavu, poput lubenice i celera. Pored toga, ovakva hrana sadrži i brojne druge nutrijente, neophodne za optimalno zdravlje tela.

Tatjana Popović je sertifikovani health coach, autor, predavač, kreator i organizator nekoliko različitih programa, uključujući “5 dana detoks program” i otkriva koju laganu hranu da birate tokom leta, kako biste spračili zadržavanje viška vode u telu.

Namirnice koje sadrže beta-karoten i likopen mogu vam pomoći u zaštiti kože od štetnih uticaja sunčevih zraka. Zato u ishranu uključite hranu poput paradajza i kukuruza.

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, blitve, matovilca, rukole, zelene salate i brojnih drugih vrsta sadrži veliku količinu vode, zbog čega je odličan izbor naročito tokom leta. Osvežava, hidrira i rashlađuje organizam, ali ga i snabdeva raznim nutrijentima, poput magnezijuma i brojnim drugim mineralima i vitaminima, neophodnim za optimalno funkcionisanje tela.

2. Krastavac

Osim vode, krastavac sadrži i veliku količinu biljnih vlakana, zahvaljujući kojima pozitivno utiče na probavu. Pored toga, deluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Dodajte ga u omiljenu salatu.

krastavac
foto: Shutterstock

3. Riba

Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina kao što su D i B2 (riboflavin). Osim toga sadrži brojne minerale, poput gvožđa, cinka, joda, magnezijuma i kalijuma. Jedite je u kombinaciji sa svežom salatom.

4. Breskve

Osim što su veoma ukusne, breskve su bogate nutrijentima, koji pozitivno utiču na čovekov organizam, naročito tokom leta. Sadrže vitamin A koji podstiče prirodnu hidrataciju kože, te učestvuje u adaptivnom odgovoru organizma na izlaganje kože UV zračenju.

breskva
foto: Shutterstock

5. Celer

Pored velike količine vode, celer je bogat brojnim esencijalnim nutrijentima, koji osvežavaju i hidriraju organizam. Budući da sadrži i velike količine natrijuma, ovo povrće odličan je izbor tokom leta, jer može da nadoknadi soli izgubljene znojenjem usled visokih temperatura.

6. Lubenica

S obzirom na to da sadrži visok procenat vode – oko 90% – lubenica vam može pomoći da hidrirate organizam u vrelim letnjim danima. Osim toga, sadrži malu količinu prirodnog šećera i kalorija, pa je odličan izbor za sve one koji žele da koriguju telesnu težinu. Takođe puna je razlilčitih antioksidanasa, koji imaju pozitivan uticaj na organizam, te proizvode efekat hlađenja.

Lubenica
foto: Shutterstock

7. Dinja

Dinja poput lubenice sadži mnogo vode, zahvaljujući kojoj hidrira, hladi i osvežava organizam. Takođe pomaže prilikom izbacivanja viška vode iz tela. Izuzetno je ukusna i odlično se kombinuje sa drugim vrstama voća.

8. Smokve

Smokve su izuzetno zdrave i bogate brojnim antioksidansima, koji pozitivno utiču na probavu, te zdravlje srca. Budući da sadrže velike količine biljnih vlakana, pružaju osećaj sitosti, mogu ublažiti žudnju za nezdravim namirnicama, te time pomoći u kontroli telesne težine.

Smokve
foto: Shutterstock

9. Kukuruz

Kukuruz je bogat vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i sprečava razvoj kancera i bolesti srca. Osim toga, ovo povrće bogato je raznim karotenoidima, koji štite kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka.

10. Sveža nana

Sveža nana je dostupna tokom leta u svim bolje opremljenim supermarketima gde se prodaju voće i povrće. Nabavite nekoliko listova ove izuzetno lekovite biljke, kako biste osvežili i rashladili organizam. Možete je dodati u smuti, letnju salatu ili napravite aromatizovanu vodu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs