Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita i veoma ukusna biljka. Novinar i narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava ova biljka koja se u narodu naziva i divlji beli luk ili medveđi luk.

Posle zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne deluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, naglašava Antonijević.

"Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje", naglašava narodni travar. Sremuš može da se koristi samo kao svež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva lekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.

Deluje i na bakterije i na gljivice

Dokazano je čak i antivirusno dejstvo sremuša, posebno na virus gripa i neke druge viruse. Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u sremušu je takva da bakterije ne mogu da postanu rezistentne. Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, beli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja deluju antibakterijski.

"Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu", dodaje Antonijević.

Sremuš je idealna biljka za holesterol, otkrio je travar Momčilo Antonijević.