Drevni antički lekari i naučnici Galen i Dioskorid znali su za lekovitost vrbe. Kora koja se skida u rano proleće sa ovog drveta odličan je lek za ublažavanje bolova i smirivanje upala. Najlekovitija je kora koja se skida sa grana debelih kao ruka. Osušena kora se usitni, preliva hladnom vodom, zagreva do ključanja, kuva pet minuta, pa se poklopi i ostavi da stoji pola sata. Na ovaj način najefikasnije se ekstrahuje salicin, lekoviti sastojak vrbe koji se u organizmu pretvara u salicilnu kiselinu, sredstvo za ublažavanje bolova. Upravo je salicilna kiselina aktivni sastojak aspirina, najpopularnijeg leka protiv bolova još od 1899. godine. Pored salicina, vrba sadrži i tanine, flavonoide i glikozide.
Vrbova kora, sama ili u kombinaciji sa rastavićem, brezom, koprivom ili listom masline efikasno se bori protiv reumatizma. Ovaj čaj preporučuje se i osobama koje pate od hroničnih bolova u leđima i osteoartritisa.
Vrbova kora u kombinaciji sa matičnjakom i kamilicom upotrebljava se za ublažavanje glavobolja. U kombinaciji sa zovom ili lincurom je efikasan narodni lek za spuštanje povišene temperature, protiv groznice i prehlada.
Čaj od vrbove kore pomešan sa divljom dan i noći koristi se za lečenje kožnih bolesti, posebno ekcema. Najbolji rezultati dobijaju se kad se paralelno koristi i melem od nevena.
Vrbova kora razređuje krv pa se može koristi preventivno protiv moždanog i srčanog udara. Baš iz ovog razloga vrba se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Deci mlađoj od sedam godina, takođe ne treba davati ovu biljku.
Vino protiv bolova
Prelijte sa 750 ml slatkog belog vina (muskat) 50 grama suve samlevene vrbove kore. Dobro zatvorite flašu ili teglu, promućkajte i držite na tamnom i toplom mestu tri nedelje. Nakon tog vremena tečnost pažljivo odlijte pa procedite kroz gazu ili filter papir. Ovo vino efikasno pomaže kod svih vrsta bolova (glavobolja, artritis, menstrualni bol). Pije se u dozi od 30 ml jednom do dva puta na dan.
Čaj protiv reumatizma
Sastojci:
- 100 g vrbove kore (Salix alba)
- 100 g lista masline (Olea europea)
- 100 g breze (Betula alba)
- 100 g rastavića (Equisetum arvense)
Priprema: Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa 750 ml hladne vode. Zagrevajte do vrenja, kuvajte 5 minuta i ostavite da se hladi pola sata. Procedite i pijte u toku dana u manjim gutljaima. Čaj se pije mesec dana u kontinuitetu, pa se pravi pauza sedam dana, a onda se ceo postupak ponavlja.
Čaj protiv glavobolje
Sastojci:
- 100 g vrbove kore (Salix alba)
- 100 g suručice (Filipendula ulmaria)
- 50 g matičnjaka (Melissa officinalis)
Priprema:
Suručicu i vrbovu koru pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa 600 ml hladne vode, dodajte jednu kafenu kašičicu šećera, zagrevajte do ključanja i kuvajte dva minuta. Skinite sa šporeta dodajte kašiku lista matičnjaka, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.