Dijabetes

DR GEORGINA PUDAR, ENDOKRINOLOG TVRDI: Svaka trudnica treba da obrati pažnju na ove simptome!

Šta se desi kada žena u trudnoći dobije dijabetes? Kako da reaguje i prepozna prve simptome

Saveti stručnjaka
Autor:
DR GEORGINA PUDAR, ENDOKRINOLOG TVRDI: Svaka trudnica treba da obrati pažnju na ove simptome!
Foto: Profimedia

Trudnice mogu da imaju dva oblika dijabetesa: hronični (predgestacijski), s kojim ulaze u trudnoću i gestacijski, koji se javlja kao posledica začeća. I jedan i drugi mogu nepovoljno da utiču na zdravstveno stanje bebe i majke, pa ovo oboljenje, ukoliko već postoji ili je s drugim stanjem napalo organizam buduće majke, mora da se reguliše.

Žene koje imaju povišene vrednosti šećera u krvi nekoliko meseci pre nego što žele da se ostvare u najlepšoj ulozi, ali i tokom cele trudnoće, treba da postignu idealan nivo šećera.

"Glikoregulacija pre začeća podrazumeva vrednosti glikemija našte do 5 mmol/l i 7 mmol/l postprandijalno ( 2 h posle obroka), kontrole kod endokrinologa na svake dve nedelje, a u trudnoći posebno od 24 nedelje gestacije kada su komplikacije češće," poruka je prof. dr Georgine Pudar, specijaliste interne medicine, supspecijaliste endokrinologije.

Trudnice ne treba da paniče. Ako se pravovremeno dijagnostikuje i drži pod kontrolom, gestacijski dijabetes ne bi trebalo da predstavlja veliki rizik ni za majku, ni za bebu.

Kako se ispoljava?

"Poznat kao trudnički dijabetes, ispoljava se kao smanjena tolerancija na glukozu. Najčešće se javlja od 24. do 28. nedelje trudnoće, a posledica je hormonskog disbalansa - lučenja hormona posteljice (placentarni lactogen i progesteron), koji blokiraju proizvodnju dodatne, potrebne količine insulina."

Koji su simptomi?

"Karakteristični simptomi su pojačana žeđ, mokrenje, glad, svrab kože i vaginalne infekcije tokom trudnoće, ali često se vezuju za drugo stanje, pa ostane nedijagnostikovan. Na problem mogu da ukažu redovne analize krvi i urina."

Šta tačno može da se dogodi?

"U toku trudnoće, između 8. i 12. nedelje od začeća, normalno dolazi do pada jutarnjih glikemija našte, a porasta vrednosti šećera u krvi posle obroka. Na kraju II trimestra, osetljivost ćelija masnog i mišićnog tkiva na insulin se smanjuje za skoro 50 odsto, što je slično događanjima kod obolelih od dijabetesa tipa 2."

Zbog čega nastaju ove promene?

"Metabolizam glukoze i vrednosti šećera u krvi zavise od aktivnosti gušterače, zadužene za lučenje insulina i mogućnosti da kompenzuje nastalu neosetljivost na insulin. Naime, sekrecija insulina se utrostručava, a smanjena osetljivost tkiva na insulin imaju za cilj da potpomognu rast i razvoj ploda. Povećanje glukoze u krvi majke posle obroka pomaže njen transfer ka plodu."

Za koji period su karakteristična ta dešavanja?

"Za II I III trimester trudnoće. Hormoni posteljice otežavaju iskorišćavanje glukoze u ćelijama i smanjuju aktivnost insulina, zbog čega dolazi do povećane razgradnje masti i belančevina kod majke, odnosno povećanog dopremanja hranljivih materija fetusu, neophodnih za njegov normalan rast i razvoj."

Ako gušterača zakaže, javlja se gestacijski dijabetes.

"Ako beta ćelije gušterače trudnice ne izluče dovoljne količine insulina, dolazi do porasta vrednosti šećera u krvi i pojave gestacijskog dijabetesa."

Dijagnostikovanje ovog tipa dijabetesa je važno za ishod trudnoće i zdravlje majke i novorođenčeta.

"Svaka glikemija zahteva oralni test opterećenja sa glukozom (oGTT), najčešće sa 100 g glukoze u toku 3 h. Vrednosti glikemije na početku testa >5.8 ; posle 60 minuta >10.6; posle 120 minuta >9.2; i posle 180 minuta >8.1 mmol/ l ukazuju na šećernu bolest." Šta se tad čini kako bi se zaštitili majka i dete?

"Trudnice obolele od bilo kog oblika šećerne bolesti ( tip 1, tip 2 ili gestacijski) moraju da budu idealno regulisane sa glikemijama našte oko 5mmol/l, a 2 h posle obroka od 7-8 mmol/l. Kod gestacijskog dijabetesa, dobru glikoregulaciju većina trudnica može da postigne samo dijetetskim programom prema preporuci endokrinologa i održavanjem optimalne telesne težine, dok 1/3 treba da prima insulin do porođaja."

Nije dobro ni kad trudnice imaju nizak šećer.

"Glikemije niže od 4.8mmol/l takođe mogu da imaju neželjenu posledicu - pothranjenost ploda, što uvećava rizik za razvoj gojaznosti, dijabetesa i hipertenzije u odraslom životnom dobu."

Dalje praćenje majke i deteta je obavezno.

"Kod većine žena posle porođaja normalizuje se metabolizam ugljenih hidrata i vrednosti glikemija, ali svima se savetuje da obavljaju povremene kontrole glikemija i urade test opterećenja sa glukozom (oGTT) jer se pokazalo da 30 odsto žena koje su imale gestacijski dijabetes imaju sklonost ka pojavi dijabetesa, a svakako to moraju da čine ako planiraju narednu trudnoću."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs