oprez

ZA ZDRAVO SRCE: Ove 3 stvari su najvažnije kada kupujete proizvode u prodavnici!

Ako vodite računa o zdravlju svog kardiovaskularnog sistema, verovatno znate da je poželjno da manje jedete crvenog mesa, a više povrća. Kada je u pitanju pakovana hrana, međutim, ne preostaje vam ništa drugo nego da pažljivo čitate šta piše na etiketi ovih proizvoda o njihovom sastavu i nutritivnoj vrednosti.

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

To može biti komplikovano i oduzeti vam puno vremena, zbog čega vam preporučujemo da obratite pažnju na sledeće tri stavke ako vam je zdravlje vašeg srca u prvom planu.

1. Sadržaj natrijuma (Na)

Potrudite se da namirnice koje kupujete imaju najmanji mogući sadržaj natrijuma. Kardiolozi preporučuju da ne unosite više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. To znači da treba da počnete da manje solite hranu, a kada se nađete u prodavnici i, na primer, dvoumite se između dva paradajz sosa, uvek izaberete onaj sa manjim sadržajem natrijuma.

2. Udeo vlakana u ukupnim ugljenim hidratima

Što je veći udeo vlakana u ugljenim hidratima kod nekog proizvoda, to je on bolji za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Uglavnom je pravilo da namirnice sa velikim sadržajem vlakana imaju manje trans masti, rafiniranog šećera, natrijuma i drugih supstanci loših za vaše srce.

3. Kvalitet masti

Kada su u pitanju masti, važno je da na etiketama hrane obratite pažnju na odnos ukupnih masti i zasićenih masti. Cilj bi trebalo da vam bude da ovaj odnos bude što veći, kako biste u svoj organizam uneli dovoljno zdravih, nezasićenih masti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...