ne verujte više u ovo

7 najgorih mitova o nezi kože i postizanju savršenog tena: Dermatolozi se ovome od srca smeju!

Neki su samo beskorisni, a drugi su i veoma štetni

Saveti stručnjaka
Autor:
7 najgorih mitova o nezi kože i postizanju savršenog tena: Dermatolozi se ovome od srca smeju!
Foto: Shutterstock

Koža je najveći organ u telu, a briga o njoj je ključ za održavanje vašeg tela zdravim. Ali, neki mitovi o nezi kože nisu samo beskorisni, već zapravo mogu da naštete vašem zdravlju i izgledu.

Ovo je 7 uobičajenih tvrdnji o nezi kože koje aposlutno nisu tačne, i zbog kojih dermatolozima dođe da se od srca nasmeju klijentima.

1. Specijalne vežbeće mi ukloniti sitne bore

Trening lica može doneti više štete nego koristi. Naša koža je elastična, a razvijanje mišića je povlači i isteže. Mnoge bore potiču od viška mišićne aktivnosti, a "kondicija" na licu može vam stvoriti više bora.

2. Pasta za zube će mi isušiti bubuljice

Iako mentol u pasti za zube deluje hlađenjem i može privremeno da smanji otok, nanošenje na lice može da iritira kožu. Pasta za zube je formulisana za vaše zube i ima osnovni nivo pH vrednosti. Koža ima prirodno kiseli pH, a njeno uznemirivanje može dovesti do osipa.

3. Preplanulost uklanja akne

Preplanulost može privremeno da prikrije crvenilo i akne, ali ovaj efekat će se brzo poništiti. Sunce isušuje masnu kožu i kao odgovor proizvodi više ulja, što može prouzrokovati pojačano izbijanje bubuljica. Korišćenje lekova za lečenje akni čini kožu ranjivijom na UV zrake, što može dovesti do prevremenog starenja kože.

4 dijamantska pravila za mršavljenje: Ovako se nepovratno gubi 5 kg za 7 dana - na zdrav način!

foto: Shutterstock

4. Mogu da koristim kokosovo ulje umesto hidratantne kreme

Kokosovo ulje ima mnogo zdravstvenih blagodati i može pomoći u borbi protiv mrlja, ali ako imate masnu kožu, to može izazvati pogoršanje problema. Kokosovo ulje začepljuje pore, što može rezultirati upalom kože i dovesti do akni.

5. Moja koža je tako masna, moram češće da je perem

Prekomerno čišćenje lica može biti jednako štetno kao i da se to uopšte ne radi. Preterano čišćenje lica može oštetiti prirodnu barijeru kože, odnosno njen spoljašni sloj koji sadrži masti koje je štite od okoline, a narušavanje ove ravnoteže može dovesti do upale.

6. Ne treba mi krema za sunčanje ako radim u kancelariji ceo dan

Čak i ako većinu vremena provodite u zatvorenom, i dalje morate zaštititi kožu od oštećenja od sunca. Prozorsko staklo blokira samo neke UV zrake, ali ih ne može potpuno odbiti. Izlaganje UV zracima može dovesti do bora, sunčevih pega i raka kože, a stavljanje kreme za sunčanje je neophodan korak u zaštiti vaše kože.

7. Istiskanje bubuljica pomoći će da brže nestanu

Istiskanje bubuljica može prouzrokovati infekciju i ožiljke. Ako kod kuće cedite bubuljice, možda ćete deo sadržaja unutar bubuljice gurnuti dublje u kožu, što može dovesti do uočljivijih i bolnijih akni.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs