Sve iz početka

Ako ste u depresiji, pročitajte ovo: 6 koraka da se vratite na staro!

Depresija je ozbiljna bolest čak i za osobe sa gvozdenom voljom. Čak i osnovne aktivnosti poput čišćenja kuće, tuširanja ili ustajanja iz kreveta, mogu postati neverovatno teške

Saveti stručnjaka
Autor:
Ako ste u depresiji, pročitajte ovo: 6 koraka da se vratite na staro!
Foto: Shutterstock

1. Ne budite prestrogi prema sebi. Trebaće vam vremena da počnete da radite stvari onako kako ste nekada i da se osećate kao nekada. Promena se neće dogoditi preko noći, zato nemojte biti previše kritični prema sebi ako pogrešite ili ne dobijete očekivane rezultate.

2. Budite realani. Sastavljanje duge liste obaveza siguran je način da se postavite za neuspeh. Počnite sa malim pozitivnim promenama i krenite odatle. Ako niste realni, jednostavno ćete završiti razočarani i postati još depresivniji.

3. Okružite se ljudima. Naravno, možete se sklupčati i biti sami sa sobom, ali ovo nije najbolja opcija ako ste depresivni. Imati druge ljude oko sebe, spremne da pruže ruku pomoći, da razgovaraju s vama, da vas inspirišu, veoma je važno kako biste se osećali bolje i vratili uobičajenom načinu života, čak i ako se osećate kao da samo želite da utišate sve oko sebe.

4. Pokreni se. Ležanje u krevetu ili čučanje na kauču ceo dan vam neće doneti mnogo, ali imaćete više vremena da se osećate još gore. Kada se naterate da ustanete makar na kratko u šetnju,pomoćićete sebi da se osećate bolje, kako fizički, tako i mentalno.

5. Započnite svoj projekat. Mnogima ovo može izgledati kao poslednja stvar koju žele da urade, ali prijatna stvar može vam dati nešto zbog čega će vaše misli biti usredsređene na nešto na šta možete da budete ponosni kada zadatak obavite.

6. Napravite plan. Čak i ako su vam mali zadaci teški, započnite s malim planiranjem onoga što ćete svakodnevno raditi. Ujutro zapišite stvari koje biste želeli da uradite, a uveče proverite šta ste uradili. To će vam pomoći da povratite osećaj kontrole nad svojim životom u trenutku kada vam se čini najhaotičnijim.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs