Zdravlje je bitno

Organski sumpor je telu potreban isto kao kiseonik, voda i so. On jača kosti i kožu: Evo u kojim namirnicama se nalazi!

MSM je skraćenica za metilsulfonilmetan, obično poznat kao organski sumpor. Ovaj elemenat zauzima 4 mesto među najvažnijim za ljude, ispred nejga su samo kiseonik, voda i so. Sumpor je uključen u sve biohemijske procese u telu, od velikog je značaja za zdravlje ćelija i njihovu obnovu

Saveti stručnjaka
Autor:
Organski sumpor je telu potreban isto kao kiseonik, voda i so. On jača kosti i kožu: Evo u kojim namirnicama se nalazi!
Foto: Shutterstock

Ova supstanca se nalazi u krvi svih živih bića i biljaka. MSM i njegova jedinjenja deo su proteina mišića, kose, kože i zglobova, od kojih su najvažniji kolagen. Upravo on doprinosi jačanju kostiju, hrskavice, zglobova, ligamenata i natkolenice.

Pored toga, ova supstana se nalazi u insulinu i žuči. Stoga njegovo prisustvo u dovoljnoj količini u organizmu i tkivima sprečava mnoge poremećaje i bolesti. Proizvodi bogati supornim jedinjenjima treba da budu uključeni u svakodnevnu ishranu.

Najvažnija funkcija sumpora

1. Uklanja toksične supstance iz tela - sumpor je odgovoran za jonske procese i propusnost u membrani ćelijske strukture. Doprinosi isporuci potrebnih mikronutrijenata ćelijama i uklanjanju vitalnih proizvoda iz tela. Uz nedostatak sumpora, toksične materije se nakupljaju, postepeno trujući organizam.

2. Učešće u sintezi energije i metaboličkom procesu - sumpor je deo insulina, hormona koji reguliše proces unosa glukoze u tkivima koja proizvode energiju. Korišćenje sumpora, tiamina i biotina podržavaju normalan metabolizam ugljenih hidrata.

3. Obnavljanje tkiva - ovaj elemenat je uključen u sastav proteina većine ćelija: krvnih kanala i mnogih drugih organa i sistema čitave osobe. Promoviše elastičnost i pokretljivost tkiva. U živim ćelijama neprestano se odvijaju procesi regeneracije koji zahtevaju snadbevanje dovoljnom količinom sumpora. To pruža prepisku uništavanju ćelija i podmlađivanje tela.

S nedovoljnim unosom sumpora, moguće je sledeće:

  • Krhkost kostiju i kose;
  • upale kože, akne;
  • bolesti probavnog sistema;
  • autoimuni procesi;
  • bolest zglobova, osteoporoze;
  • loše zaceljivanje posekotina i povreda;
  • problemi sa pamćenjem, depresivna stanja.

Proizvodi koji sadrže MSM

Odraslim ljudima je potrebno oko 1 do 1,2 grama sumpora. Njegovi izvori su lubenica, kruška, grašak, tamnozeleno lisnato povrće, banane.

Sa manjkom sumpora procesi fotosinteze se smanjuju pa lišće postaje žuto. Što su listovi biljke tamniji, više sumpora sadrže.

Sumporom su bogati i ljuta paprika, sve vrste kupusa, luk, ren, beli luk, orasi, semenke, meso, riba, morski plodovi, jaja, a posebno jaja prepelice.

Prednosti sumpora

U prisustvu organskog sumpora, ubrzava se zaceljenje ožiljaka i povreda, što doprinosi bržem oporavku. Smanjuje se proizvodnja mlečne kiseline i ublažavaju se bolovi i grčevi mišića. MSM je posebno potreban osobama sa degenerativnim lezijama: reumatoidnim artritisom, osteohondrozom i tako dalje.

Sumpor jača prirodni imunitet, smanjuje alergijske reakcije, slabe različite vrste plućnih disfunkcija. Uz to, uzimanje sumpora povećava izlučivanje sluzi iz pluća.

Organski sumpor štiti ćelijske strukture od štetnih uticaja radijacije i degradacije životne sredine, usporavajući tako starenje i doprinosi povećanju životnog veka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs