Lekovita i ukusna

4 razloga da ovog proleća posadite majčinu dušicu u bašti ili saksiji: Nema korisnije biljke od ove!

Ono što vole pčele moraju da cene i ljudi

Saveti stručnjaka
11:51h Autor:
4 razloga da ovog proleća posadite majčinu dušicu u bašti ili saksiji: Nema korisnije biljke od ove!
Foto: Shutterstock

Mali zimzeleni grm sa svetlo ljubičastim cvetovima prijatnog mirisa je majčina dušica ili timijan koji nam je došao još od Egipćana i starih Grka.

Biljka se ubrzo proširila širom Evrope, a danas se koristi uglavnom u kulinarske svrhe, ali kao lekovito blago.

Postoje čak 4 razloga zbog kojih morate da imate majčinu dušicu u svojoj bašti ili u saksiji:

1. Praktično je besmrtna

Majčina dušica se lako uzgaja i neverovatno je izdržljiva. Najbolje uspeva u ilovači ili na peskovitom zemljištu, na potpunom ili delimičnom suncu. Majčina dušica se sadi u blizini kupusa, jer tako drži štetočine dalje od ove sadnice.

Ako gajite majčinu dušicu u zatvorenom prostoru, obezbedite joj najmanje 6 sati sunčeve svetlosti i smestite je u prostoriju sa visokom temperaturom i vlagom. Dopustite da se gornji sloj zemlje osuši između zalivanja.

2. Divno miriše

Ako tražite aromatičnu biljku za svoj vrt ili kuću, obavezno izaberite majčinu dušicu. Njen divan miris osetićete svaki put kada prođete pored nje. Jednom kada osetite taj divni miris majčine dušice, shvatićete zašto su Rimljani koristili ovu biljku za osvežavanje prostorija.

3. Odvraća štetočine iz bašte

Ukoliko se bavite organskom baštom, savetujemo vas da posadite majčinu dušicu oko svog povrtnjaka. Ova biljka će zaštititi kupus od napasnika, ali i kukuruz i paradajz.

4. Privlači oprašivače

Majčina dušica će svojim mirisom privuć leptire i pčele u vašu baštu. Osim što će tako vaša bašta da izgleda življe i lepše, ovi korisni insekti će vredno da opraše svaki cvet u vašoj bašti.

Obzirom da su pčele postale gurožene u celom svetu, ono što možete da uradite je da posadite što više majčine dušice kako biste nahranili i sačuvali ova vredna stvorenja.

Majčina dušica u kulinarstvu

Ulje sa majčinom dušicom: U flašu sa maslinovim uljem ili vinskim sirćetom stavite po nekoliko grančica sveže majčine dušice. Nakon nedelju dana imaćete divan preliv za salatu.

Maslac sa majčinom dušicom: U činiji pretopite malo maslaca i dodajte sitno seckanu majčinu dušicu. Kada se maslac ohladi, čuvajte ga u frižideru i uvek koristite po kašičicu ili više, kada spremate krompir ili bilo koje meso, ali i testeninu.

Hleb sa majčinom dušicom: Rastopite kvasac sa malo mlake vode i šećera, zatim dodajte so, malo ulja, brašno i sitno seckanu, svežu majčinu dušicu. Umestie glatko testo. Nakon sat vremena, testo prebacite u pleh. Premažite razmućenim žumancetom i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Dodatak mesu: Bilo koje meso obožava majčinu dušicu. Najbolje se slaže uz jagnjetinu, ali i piletinu. Pre spremanja, meso dobro namažite sa solju i sitno seckanom majčinom dušicom.

Lečenje majčinom dušicom

Čaj od majčine dušice: Uklanja sluz iz pluća, smiruje stomak, smiruje glavobolju, ublažava menstrualne probleme.

Čaj od majčine dušice možete koristiti i za dezinfekciju usta. Ulje od majčine dušice koristi se za podsticanja rasta kose, ali i za ublažavanje bolova.

(Stil.kurir.rs)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs