Napravite sami

4 predmeta iz kuće koji su savšen filter za zaštitnu masku: Sprečava prenošenje virusa do 50%!

Filteri daju dodatnu sloj zaštite od virusa i čine vašu masku efikasnijom

Saveti stručnjaka 28.04.2020. - 09:57h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Većina ljudi nosi maske "iz kućne radinosti", napravljene do tkanine ili marame. Takve maske blokiraju potencijalne kapljice koje izazivaju virus a koje se ispuštaju u vazduh kada osoba kašlje, kija, razgovara ili diše.

 

Dodavanje posebnih filtera vašoj domaćoj maski može je učiniti još efikasnijom. Ovi filteri su posebno važni ako ste masku napravili od jednog sloja tkanine, ili od marame.

 

1. Hepa filteri

 

Prema istraživanjima sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Misuriju, višeslojni HEPA filteri obično su jednako efikasni kao i H95 maske za blokiranje aerosola.

 

2. Papirni ubrusi

 

Iako sami po sebi nisu sasvim dovoljni kao materijal za masku, papirni ubrusi su savršeni kao filteri unutar maske od tkanine. Dvostruki sloj paprinog ubrusa može da blokira virusa do 33%, pokazuju istraživanja kompanije za prečišćavanje vazduha Smart Air.

 

3. Filteri za kafu

 

Dokazano je da filteri za kafu smanjuju broj čestica kada se stave u maske za zaštitu lica. Međutim, morate da budete pažljivi jer su ovi filteri mnogo gusti pa je teško disati ispod njih. Ali ako izaberete ređe filtere za kafu, biće savršena zaštita uz vašu domaću masku od platna.

 

4. Ženske najlon čarape

 

Osim postavljanja filtera unutar maske, druga opcija je dodavanje sloja filtracije na vrh maske. Nedavna istraživanja na jedom univerzitetu dokazala su da dodavalje najlon čarapa na spoljni deo maske može je učiniti do 50% efikasnijom za blokiranje čestica koje se prenose vazduhom.

 

 

Veoma je važno da domaći filteri za maske omogućavaju vam dovoljan protok vazduha. Kako biste znali da li ćete moći da dišete ispod vaše ručno rađene maske, potrebno je da filter stavite direktno na usta i vidite da li možete da dišete ispod njega.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs