Stručnjaci kažu

Imunolog dr Rajt: Ovo su ključne razlike između korona virusa i sezonske alergije!

Nije svaki kašalj i kijavica znak virusa Covid 19

Saveti stručnjaka
Autor:
Imunolog dr Rajt: Ovo su ključne razlike između korona virusa i sezonske alergije!
Foto: Profimedia

Činjenica je da sada svaki simptom ljude podseća na korona virus, bilo da je u pitanju kijanje, kašljanje ili curenje nosa, koji su ujedno i simptomi sezonskih alergija.

"To je veoma zbunjujuće za pacijente, jer se neki simptomi preklapaju", kaže alergolog i imunolog dr Lakija Rajt.

Alergije mogu biti praćene curenjem ili začepljenjem nosa, grebanjem u grlu, a kašalj izazvan postnazalnim kapanjem mogao bi da podseća na kašalj koji izaziva korona virus.

Evo kako da razlikujete sezonsku alegriju od korona virusa:

Proverite da li imate temperaturu

"Alergije same po sebi ne bi trebalo da budu praćene groznicom", kaže dr Met Doerti. Sa druge strane, groznica i tempratura su neki od simptoma COVID-19.

Kako vam rade čula?

Veruje se da je gubitak ukusa i mirisa simptom COVID-19, a to nije karakteristika alergije, kaže dr Rajt.

Svrab očiju

"Alergije često izazivaju svrab, vodenaste i crvene oči. COVID19 nije povezan sa ovim tipovima simptoma alergijskog konjuktivitisa", objašnjava dr Karolin Sokol, glavni istraživač Centra za imunologiju i upalne bolesti Opšte bolnice u Masačusetsu.

Uzmite u obzir istoriju alergije

"Mnogo obolelih od alergija ima prethodnu istoriju sezonskih alergija", kaže dr Doerti. Dakle, ako su drveće ili druge biljke koje vam stvaraju probleme već počele da cvetaju, a imali ste istoriju alergija, verovatno je u pitanju baš to.

Pogledajte da li lekovi protiv alergija nešto menjaju

"Ako imate curenje ili začepljen nos, pogledajte da li se uzimanjem prepisanog antihistaminika osećate bolje. Tipično kod alergija, osetićete neko poboljšanje simptoma u roku od sat vremena od uzimanja tih lekova, što nije slučaj kod korona virusa. Imajte na umu da nosni steroidi, još jedna pametna strategija za lečenje sezonskih alergija, zahtevaju duže - nekoliko dana do jedne sedmice - da primetno utiču na simptome", objašnjava dr Rajt.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs