Prof. dr Ivan Pavlovič Neumivakin o tome kako se soda bikarbona ponaša u ljudskom telu

Uprkos naučnim stavovima da soda bikarbona ne može da alkalizuje telo, profesor Neumivakin u svojoj knjizi tvrdi suprotno

Saveti stručnjaka
13:41h Autor:
Prof. dr Ivan Pavlovič Neumivakin o tome kako se soda bikarbona ponaša u ljudskom telu
Foto: Youtube Printscreen / Познавательное ТВ, Shutterstock

Profesor Ivan Pavlovič Neumivakin u svojoj knjizi Soda. Mitovi i stvarnost, preporučuje uzimanje sode bikarbone svakodnevno, a sve u svrhu alkalizovanja tela.

Uprkos tome što su brojni naučnici ovu teoriju smatrali i smatraju veoma opasnom, ona se i dalje plasira kao istinita.

Tako profesor Neumivakin kaže kako sodu bikarbonu treba da koriste ljudi koji pate od pojačene "kiselosti tela zbog prisustva otrova u hrani i vodi", te da ista ima moć da alkalizuje telo, ako se uzima sa mlekom.

S druge strane, ugledni portal za proveru činjenica Snopes, u svojoj analizi navodi da nikad nije naučno dokazano da soda bikarbona može da alkalizuje telo: "Jedina pH vrednost u vašem telu koju možete promeniti ishranom jeste pH vrednost vašeg urina."

Časopis Liverscienca je još 2016. godine pisao o naučnicima sa univerziteta u Utahu koji su govorili o rizicima koje nosi konzumiranje sode bikarbone i uverenje da ona može da reguliše pH vrednost organizma.

"Konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visok krvni pritisak zbog opterećenja natrijumom i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcijuma u urinu".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs