Položaj tela

Ako vas bole leđa, lečite zube: Stomatolozi sigurni u svoje tvrdnje!

Ako osećate bol u leđima, ne treba odmah da trčite na masažu. Ljudsko telo je napravljeno tako da je u njemu sve povezano. Stomatolozi tvrde, uzrok bola u leđim morate da potražite u zubima

Saveti stručnjaka 05.04.2020. - 18:00h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Medicinski stručnjaci veruju da stanje usne šupljine utiče na držanje. Kod ljudi se lobanja nalazi na prvom cervikalnom prljšenu, a lukovi zuba u zatvorenom položaju podržavaju težinu lobanje.

 

Prilično velika težina glave ravnomerno je raspoređena po zubima. Najjači i najveći su kutnjaci, na njih se stavlja najveće opterećenje, a prednji zubi su najtanji jer služe samo za zagrizanje proizvoda.

 

Najveći teret nose kutnjaci, i zato su prvi kutnjaci veći, a kasnije se smanjuju. Ovim redosledom se težina lobanje i raspoređuje na njih. Ako su zubi nedovoljne visine zbog malokluzije, loše postavljenih ispuna ili odsustva zuba, tešište se pomera. Pritisak se vrši na ostale zube, uništava ih, a neravnomerno držana lobanja izaziva poremećaje u držanju.

 

 

Ako je nekoliko zuba uništeno ili vam nedostaju, tada lobanja više ne može u potpunosti da se odmara na zubnim lukovima i svoju težinu polaže na kičmu, što izaziva kompresiju.

 

Vertebralni stub, doživljavajući konstantno opterećenje, počinje da se smanjuje, a to se manifestuje različitim patologijama - zakrivljenjem, stezanjem mišića, neravnim završecima, vrši pritisak na unutrađnje organe, arterije, hrskavično tkivo. Kao rezultat ovih kompresija nastaju sindromi boli i hronične bolesti.

 

 

Kako zaštititi leđa?

 

Decu od malih nogu treba naučiti da leđa drže ravno. Ne smete dozvoliti da vaša kćerka dođe do srednje škole sa nepravilnim držanjem.

 

Danas se mnogoj deci dijagnostikuje skolioza - zakrivljenost kičmenog stuba na desnu ili levu stranu, koja napreduje s godinama i izaziva mnoge bolesti i poremećaje tela. Da bi zaštitili dete od bolesti kičme, svaki dan mu omogućite aktivnosti u prirodu poput trčanja, skakanja, i to najmanje oko sat vremena dnevno.

 

Ishrana treba da bude kompletna, sa velikim brojem vitamina, posebno grupe B. U slučajevima poremećaja držanja potrebno je izvoditi posebne gimnastičke vežbe koje doprinose simetričnom opterećenju mišića leđa.

 

Sedeći način života, kancelarijski posao, nedostatak fizičke aktivnosti, dovodi do činjenice da je loše držanje pogoršano slabošću većine mišića, posebno trbušnih.

 

A slabi mišići stomaka dovode do činjenice da i druge grupe mišića imaju povećanu napetost, stalno su u dobrom stanju - to su tkiva vrata, vrat, donji deo leđa. Težište se pomera još više, a glavno opterećenje je na intervertebralnim diskovima, što objašnjava njihovo izbočenje - kile, uništavanje i gubitak. Ako osoba ima ispupčen stomak, tada će mu sigurno biti zaobljena leđa i obrnuto.

 

Da biste ispravili držanje i uklonili bol u leđima, potrebno je da:

 

  • Ojačate mišiće stomaka i leđa;
  • Popravite sve zube, ako nedostaju neki zubi staviti implantante.
  • Da bi ugriz bio ispravan, morate disati kroz nos.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

zubi

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...