Pravi savet

Doktor Milojević sa VMA: Evo zašto bez dobrog disanja nema zdravog srca!

Pitali smo načelnika Klinike za ORL na Vojno medicinskoj akademiji, pukovnika docenta dr Milanka Milojevića na šta upućuje povremeni bol u uvu, te kako izgleda oporavak nakon operacije nosa

Saveti stručnjaka
Autor:
Doktor Milojević sa VMA: Evo zašto bez dobrog disanja nema zdravog srca!
Foto: Privatna Arhiva
  • Šta može da izazove povremeni bol u uvu kod odrasle osobe? Šta ako se bol javi čak i nakon lečenja antibiotikom?

Bol u uvu ne znači obavezno i postojanje patološkog procesa u samom uvu. Najčešće i jeste i tada govorimo o tzv. primarnoj otalgiji. Različite bolesti daju ovu vrstu bola, bolesti ušne školjke, spoljašnjeg slušnog hodnika, srednjeg i unutrašnjeg uva. Najčešće u letnjim mesecima su upalni procesi spoljašnjeg slušnog hodnika tzv. eksterne, u zimskim se viđaju promrzline ušne školjke.

Ostali uzroci su impaktiran cerumen, strana tela, naročito kod dece i sl. Pored ovih prognostički dobrih stanja, bol u uvu daju i maligne bolesti spoljšanjeg uva. Najbolji rezultati se postižu kad je proces na samoj ušnoj školjci. Lokalizacija u spoljašnjem slušnom hodniku i srednjem uvu često bude neprepoznata u dužem vremenskom periodu što otežava lečenje. Gubitak između pojave simptoma, otalgije najčešće i početka lečenja najčešće se meri godinama.

Sekundarna otalgija podrazumeva bol u uvu čiji uzrok se nalazi u oralnoj duplji, viličnom zglobu, grkljanu ili ždrelu. Na sreću u preko 40 posto slučajeva nepravilno funkcionisanje viličnog zgloba zbog parcijalne bezubosti ili dentalni proces su uzroci takvog bola.

U jednom broju slučajeva bol u uvu je prvi simptom tumorskog procesa u krajniku, ždrelu ili grkljanu. Rano javljanje ORL specijalisti će poboljšati prognozu ovako ozbiljnih stanja. Iz svega navedenog jasno je da svaki bol u uvu zahteva ORL pregled zbog velikog broja uzročnika, od banalnih pa do malignih stanja.

  • Ukoliko osoba želi da operiše nos radi devijacije - šta može da očekuje? Koliko traje operacija? Koliko traje oporavak? Da li je moguće da nakon operacije, pacijent ponovo ima iste ili slične tegobe?

Septoplastika je operacija nosne pregrade u cilju poboljšanja funkcije disanja kroz nos. Treba istaći da bez dobre funkcije disanja kroz nos nema pravilnog funkcionisanja celokupnog respiratornog sistema, a posrednim putem ni kardiovaskularnog. Jedna je od češćih operacija u ORL hirurgiji. Pitanja koliko traje su najčešća koja postavljaju pacijenti. Samo trajanje je od 30 do 45 min i najmanje je bitno u celom postupku. Oporavak nije težak, prednja tamponada nosa se uklanja nakon četiri dana.

Ponovljene tegobe su retke u slučajevima kada pored devijacija nosne pregrade postoje i još neka patološka stanja sluzokože nosa, najčešće alergijski rinitis, ali i druge ozbiljnije bolesti gornjih disajnih puteva. Ukupan oporavak nakon septoplastike je do dve nedelje.

  • Ako osoba želi da operiše nos iz estetskih razloga - šta može da očekuje? Kako da se ponaša posle operacije? Šta je dozvoljeno, a šta nikako ne sme da radi? Koliko dugo traje oporavak?

Estetske operacije su rezultat želje pacijenta za promenom oblika nosa. Iako u ovom slučaju, slobodnije rečeno, pacijent indikuje operaciju ni u kom slučaju ne treba zaboraviti fukciju disanja pa je u ogromnom broju slučajeva uz rinoplastiku potrebna i septoplastika. Različiti su uzroci, a sama operacija spada u grupu težih estetskih zahvata.

Svetski prosek govori da su u 10 do 12% slučajeva neophodne manje korekcije nakon operacije. Oporavak je nešto duži nego kod septoplastike, do tri nedelje, a definitivan izgled piramida nosa dobija nakon 6 do 12 meseci.

U postoperativnom toku treba izbegavati svaki pritisak na piramidu nosa, udarac pa i nošenje naočara. Ova vrsta operacije ne spada u obavezan vid lečenja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs