Obratite pažnju

Samo ovako se pravilno meri krvni pritisak: Svaki drugi način je pogrešan!

Krvni pritisak je pritisak koji vrši krv na vaskulane zidove. Ovaj indikator sastoji se od dve vrednosti - gornjeg i donjeg pritiska.

Saveti stručnjaka 03.12.2019. - 09:56h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

U prvom slučaju nivo pritiska na vaskularni zid meri se kada se srce steže, u drugom slučaju pritisak se određuje kada je srce u opuštenom stanju, kada je aortni ventil zatvoren. Gornji pritisak se određuje srčanim ispustom, a niži vaskularnim tonom. Norma se smatra pritisak od 140/90, ako su brojke veće - to ukazuje na hipertenziju, čija komplikacija može biti srčani udar ili moždani udar.

 

Pravila za merenje krvnog pritiska: 

 

1. Pre merenja pritiska, morate zauzeti udobnu pozu, opustiti se, saviti ruku i staviti je na ravnu površinu (sto) tako da bude u nivou grudi. Manžetna treba da se stavi nekoliko centimetara iznad lakta. Svako uzbuđenje povećava krvni pritisak, pa je neophodno merenje indikatora u mirnom stanju.

 

2. Ruku treba osloboditi od odeće, ako manžetna prvo pritiska odeću, a potom vene, to će povećati performanse. I što je deblja odeća, veći je pritisak.

 

 

3. Ako zauzmete pogrešan položaj, u kojem će mišići biti napeti, pokazatelji će biti pogrešni. Zabranjeno je pomeranje ruku ili nogu, a ne dozvoljava se stiskanje ekstremiteta.

 

4. Morate izmeriti pritisak u toploj sobi, jer hladan vazduh poboljšava performanse.

 

5. Pre toga treba isprazniti bešiku, jer zadržavajući mokraću, mišići postaju napeti, a pritisak raste.

 

6. Postupak se mora izvesti u uslovima potpune tišine, jer razgovor izaziva napetost mišića.

 

Ako imate visok krvni pritisak, odmah treba da uzmete lekove za snižavanje pritiska i pozovete lekara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...