Povedite računa

10 znakova da je Alchajmer iza ugla!

Alchajmer ili demencija je podmukla bolest koja dovodi do stalnog propadanja pojedinca. Nažalost, još uvek nije pronađen lek za ovu bolest povezanu sa godinama

Saveti stručnjaka
Autor:
10 znakova da je Alchajmer iza ugla!
Foto: Shutterstock

U ovom tekstu ćemo nabrojati znakove koji ukazuju da je Alchajmer blizu. Stoga, ako prepoznate barem jedan od ovih znakova, posetite lekara. Uostalom, prilikom otkrivanja demencije, pogotovo u početnoj fazi, moguće je usporiti napredovanje bolesti.

10 simptoma nastanka Alchajmerove bolesti:

1. Gubitak pamćenja

Zaboravljate da ste već nešto rekli, uradili, ili gde ste ostavili telefon... To se stalno dešava. Vodite računa: ovaj problem se neće sam rešiti i on je prvi znak demencije.

2. Zanemarivanje uobičajenih aktivnosti

Apatija, ravnodušnost, izbegavanje nekad voljnih aktivnosti, želja za usamljenošću - sve ovo signalizira Alchajmerovu bolest. Iz nekog razloga osoba ne želi da se igra sa unucima, da prati omiljeni sport, druži se sa prijateljima....

Važno je da upamtite: apatija je siguran put do demencije. Zatvaranje "u sebe" može dovesti do još gorih simptoma Alchajmera.

3. Gubitak orjentacije u vremenu i prostoru

Ne znate koji je dan, datum, vreme... Ne možete da odredite koje je godišnje doba...Upamtite: ovaj problem se neće rešiti ako potražite na kalendaru koji je dan, datum, godišnje doba... Javite se lekaru.

4. Vizuelne i prostorne poteškoće

Teško vam je da se popnete u kadu, da nađete put do kuće kad krenete u šetnju, da pročitate nešto... Važno je napomenuti: gubitak vida ne znači da ste dementni. Ovi signali se odnose na nemogućnost sagledavanja šire slike.

5. Promene ličnosti i raspoloženja

Osoba je postala neraspoložena, razdražljiva, osetljiva... Međutim, vodite računa: Alchajmer nije isto kao i povremene promene raspoloženja koje prate starije doba. Ako se osoba sasvim izmenila, toliko da je ne prepoznajete, e to je znak demencije.

6. Pogoršana pismena i usmena komunikacija

Osoba će reći: "sa tim se voze ljudi", ali ne može da se seti reči "autobus". Recimo da je osoba imala širok vokabular, a sada ne može da se seti najjednostavnije reči.

Važno je napomenuti: nije reč o Alchajmeru ako osoba po nekad ne može da se seti određenih reči.

7. Poteškoće u rešavanju životnih problema ili planiranju

Zaboravlja da plati račune na vreme, ili ne može da skuva najjednostavniji ručak, a do tada je kuvala komplikovana jela.

8. Neprestano premešta predmete

S razvojem Alchajmerove bolesti, čovek nije u stanju da zadrži sve predmete na uobičajenim mestima. Teško pronalazi stvari, a zatim se iznervira kada nađe nap. naočare u frižideru.

9. Gubitak rasuđivanja

Ako ste primetili da je osoba počela nekontrolisano i nerazborito da troši novac. Ili, na primer, da se vaša, inače uredna baka već neko vreme ne češlja i ne umiva se.

10. Poteškoće sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti

Ne može da se seti kako da dođe do kuće iz pekare, ili kako da skuva supu.

Nedavno je razvijena dijeta koja sprečava napredovanje Alchajmerove bolesti za otprilike polovinu. Eksperiment je sproveden na grupi dobrovoljaca koji su morali da se striktno pridržavaju ove ishrane. Kao rezultat toga rizik od demencije je smanjen za 53%.

Veruje se da bilo koja intelektualna aktivnost može sprečiti razvoj Alchajmerove bolesti. To je pre svega čitanje. Našem mozgu je, kao i telu, potrebna sistemska obuka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs