Rešenje

Psihički problemi i psorijaza: Šta znači kad se bolest pojavi na glavi, a šta kad je imate na ruci?

Zato je velika većina lekara sklona verovanju da istinski uzroci psorijaze i dalje leže u duši i psiologiji čoveka

Saveti stručnjaka
Autor:
Psihički problemi i psorijaza: Šta znači kad se bolest pojavi na glavi, a šta kad je imate na ruci?
Foto: Profimedia

Psorijaza se smatra jednom od najstarijih, a ujedno i jednom od najmističnijih kožnih obolenja poznatih čoveku. Uzroci i mehanizmi pojave psorijaze proučavani su više od jednog veka, međutim, naučnici nisu uspeli da tačno utvrde zašto ogroman broj ljudi pati od njenih različitih oblika, a što je najvažnije - kako da se oslobode ove bolesti?

Zato je velika većina lekara sklona verovanju da istinski uzroci psorijaze i dalje leže u duši i psiologiji čoveka. U ovom tekstu ćemo izneti osnovne psihološke pojave koje mogu da doprinesu psorijazi.

Uzroci psorijaze u smislu psihosomatike

Koža igra fundamentalnu ulogu u složenom sistemu našeg tela. Ona kao školjka štiti i mentalni i fizički deo tela. Osim toga, koža može mnogo da kaže o ličnosti i karakteru osobe, kao i o njegovom stavu prema životu.

Iz psihičkog ugla, psorijaza je posledica pacijentovog negativnog stava i nezadovoljstva svojim telom, položajem u životu i svetom oko sebe. Dok god traje ta unutrašnja borba, bolest će se komplikovati.

Psorijaza je bolest koja pogađa najdublje slojeve kože. Psorijaza je osip koji karakteriše jak svrab, koji može da se pretvori u čir što rezultira velikim nezadovoljstvom osobe i jake želje da se sakrije od spoljnog sveta.

Da bismo razumeli specifične uzroke psorijaze, veoma je važno uzeti u obzir i lokalizaciju ove bolesti.

Na primer, plikovi na glavi nastaju kada čovek veruje da ga drugi potcenjuju, a psorijaza na rukama ukazuje na svađu sa rodbinom ili prijateljima koji ga ne slušaju.

Kako se rešiti psorijaze

Da bi pacijent porazio psorijazu jednom zauvek, lečenje treba da obuhvata i medicinska sredstva i psihoterapiju. Osoba ne treba da suzbije gnev i iritaciju, već da ih se potpuno reši.

Prema psihomatici, pre svega, potrebno je indetifikovati negativne faktore i pokušati ih eliminisati.

Na primer, ako je osoba potcenjna ili ponižena na poslu iz razloga koje ne može da kontroliše, bolje je razmišljati o pronalaženju drugog posla. Ali oni koji se često sukobljavaju sa kolegama treba da pokušaju da reše sve probleme tako što će potpuno promeniti svoje ponašanje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs