Narodna medicina

Pomažu kod depresije, čiste krv, regulišu varenje i stomačne probleme: Crne bobice su čudo za zdravlje!

Najpoznatiji proizvod kleke je njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom iglica, kore i plodova kleke u prahu

Fitnes & Nutricija
15:52h Autor:
Pomažu kod depresije, čiste krv, regulišu varenje i stomačne probleme: Crne bobice su čudo za zdravlje!
Foto: Profimedia

Kleka (Juniperus communis) je zimzelena biljka iz roda četinara koja raste na gotovo čitavoj severnoj polulopti zemlje. U našoj zemlji kleku je najlakše naći u brdovitim i planinskim predelima, obično na suvoj i kamenitoj podlozi. Poznata je i pod imenima smreka, obična borovnica, klekovina, smrča. Kleka je rastom do pola metra a lako se prepoznaje po igličastim listovima i zelenim ili crnim bobicama.

Klekine bobice zapravo nisu bobice nego njene šišarke. U svojoj prvoj godini rasta su zelene boje da bi naredne godine dobile crnu boju kada se i beru. Čitava biljka je zapravo lekovita pa se pored bobica beru i iglice i mlade grane od aprila do kraja juna. Grančice i bobice je potrebno sušiti neko vreme u hladu da bi se nakon toga čuvale na suvom i čistom mestu. Konzumiraju se isključivo crne bobice koje imaju karakterističan opor i aromatičan ukus koji ne prija svima. Bobice su našle svoju primenu u evropskoj i indijskoj kuhinji za pripreme različitih recepata, a još se u antičkoj Grčkoj pričalo o njihovom lekovitom svojstvu. Od kleke se pravi sok a veliku primenu ima i u industriji alkoholnih pića za pravljenje džina.

U narodnoj medicini naše zemlje kleka ima značajno mesto pored nane, hajdučke trave, majčine dušice pa se od nje pravi posebna rakija – klekovača. Klekovača se koristi kao lek koji se pije ali i kao jako dezinfekciono sredstvo. Njena primena je kod kašlja, bolesti stomaka, nazeba i znojenja, dok se kao obloga koristi za ublažavanje simptoma reume. Za glavobolju se preporučuje previjanje čela izdrobljenim bobicama. Kod bolesti zeludca, jetre ali i slabog apetita nekoliko bobica se jede pre doručka ili se sprema čaj. Za čaj je potrebno preliti šolju izmrvljenih bobica sa 1l vode i ovakav čaj piti 5 do 6 puta dnevno. Prilikom konzumiranja kleke ne treba preterivati sa dužinom njene upotrebe kao ni sa prevelikim količinama koje mogu uzrokovati probleme sa radom jetre.

Najpoznatiji proizvod kleke je njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom iglica, kore i plodova kleke u prahu. Glavne komponente ovog ulja zbog kojih i jeste toliko korisno jesu Alpha Pinene, Camphene, Beta Pinene, Sabinene, Myrcene, Alpha Phellandrene, Alpha Terpinene, Gamma Terpinene, Cineole, Beta Phellandrene, Para Cymene, Terpineol, Bornyl Acetate. Ulje ima široku primenu u dezinfekciji, preveneciji i lečenju mnogih bolest:

Narodni lek protiv kamena u bubregu: Domaći eliksir od peršuna! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ulje kao antiseptik: u prošlosti je ovo ulje bilo od ključne važnosti za tretiranje rana ranjenih i povređenih kao i kod teških porođaja da bi se od inficiranja zaštitili i majka i dete. Danas ima primenu u tretiranju povreda u sportu jer efikasno sprečava da se rana incira. Rane brže zarastaju, a može se koristiti podjednako kod posekotina, unutrašnjih rana i čireva.

Antireumatsko dejstvo: ulje je efikasno u poboljšanju cirkulacije krvi i otklanjanju nataložene mokraćne kiseline u telu. Oba dejstva ulja pomažu u borbi protiv bolesti reumatizma, artritisa, gihta kao i oticanja koje dovode do nepravilne cirkulacije i taloženje toksina.

Ulje u borbi protiv grčeva: ulje je odlično u borbi protiv grčeva, nebitno da li su oni mišićni, grčevi u crevu ili neki drugi.

Primena u kozmetici: ulje se preporučuje kod jakih upala zuba, jačanje desni i zuba štiteći ih od opuštanja ili ispadanja, zatim opadanja kose i peruti. Koža tretirana uljem postaje mladalačka, zategnuta.

Rešavanje problema nadimanja: problemi nadimanja u stomaku usled gasova u crevima mogu biti opasni po zdravlje a ponekad i fatalni. Gasovi mogu nadimati osobu, stvarati bol u grudima, loše varenje i nelagodu, podizati krvni pritisak. Kleka može sprečiti i smanjiti nadimanje nedozvoljavajući gasovima da se ponovo formiraju. Ovo je naročito korisno za osobe koje imaju hronični problem sa gasovima.

Kvas od cvekle: Stari ruski recept protiv svih bolesti, obnavlja telo i nakon teške terapije!

foto: Profimedia

Detoksikacija krvi: velika osobina ulja je da čisti krv od raznih štetnih sastojaka poput mokraćne kiseline, teških metala, zakađivača i određenih jedinjenja i hormona proizvedenih u samom telu.

Diuretičko dejstvo: kleka je prirodan diuretik jer utiče na pojačano mokrenje. Ovo dejstvo je posebno korisno kod osoba koje imaju problem sa oticanjem usled gomilanja vode i poremećaja rada bubrega. Ovo dalje dovodi do eliminacije težine, suvišnih soli i opasnih toksina iz tela.

Eliminacija crvenila na licu i telu: crvene zone koje nastaju usled loše cirkulacije potrebno je tretirati uljem koje na taj način snabdeva kožu kiseonikom čineći da ona postane ponovo zdrava i normalna.

Preterano znojenje: osobe koje pate od ovog problema mogu ga rešiti ili makar smanjiti njegove efekte korišćenjem klekinog ulja. Samim tim što uklanja višak soli i toksina iz tela, ulje čisti kožu, sprečava neprijatne mirise i otvara znojne pore.

Ulje kao stimulans: stimulativno dejstvo ulja pomaže u prevazilaženju umora, vrtoglavice i depresije. Kao stimulans, podstiče sve aktivnosti u telu, aktivnost mozga i nervnog sistema, organa za varenje.

Maslinovo ulje čini čuda za izgled: Uklanja celulit, podočnjake i vraća kosi sjaj! (RECEPT)

foto: Profimedia

Rešavanje stomačnih problema i organa za varenje: ulje omogućava da stomak pravilno funkcioniše i to kroz osiguranje pravilnog toka žuči, zeludačnih sokova i kiselina. Ponekad, povećana koncentracija kiselosti u želucu može dovesti do stvaranja čireva a ulje kleke može pomoći kod ovog problema budući da prirodno neutrališe višak kiseline.

Tonik efekat ulja: ulje kleke se smatra tonikom jer tonira čitav organizam uključujući mišiće, tkiva, kožu, respiratorni, cirkulatorni, nervni sitem celog tela. Tonik efekat održava organizam mladim i otpornijim na bolesti.

Mešanje: Kleka eterično ulje se dobro uklapa sa eteričnim uljima bergamota, kedara, čempresa, grejpfruta, geranijuma, lavande, limuna, i vetivera.

Recept za rakiju klekovaču: 1l rakije (jabuka, sljiva) 15 bobica kleke

U prozirnoj staklenoj flaši sa rakijom ubaciti bobice kleke i ostaviti da stoji na suncu 40 dana dok ne dobije žutu boju.

Štiti od raka, čuva srce, pun antioksidanata: Ovo je najbolji začin na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs