magičan prah u službi lepote

Kurkuma čisti lice, uklanja akne i podmlađuje: Čudesni indijski začin vratiće vašu kožu u život! (RECEPT)

Kurkuma je prah koji se u Indiji često koristi za balansiranje doša, ali i za lečenje kožnih tegoba

Fitnes & Nutricija
12:51h Autor:
Kurkuma čisti lice, uklanja akne i podmlađuje: Čudesni indijski začin vratiće vašu kožu u život! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Poznato je da je ova biljka pravi začin zdravlja, a veoma je i korisna u služni lepote.

Turkinje su pranje tela podigle na mermerni pijedestal druženja, opuštanja i detoksikacije,Indijke u nezi kože pribegavaju formulama na bazi lekovitog bilja, od neprijatne klime Marokanke kožu i kosu štite pomlađujućim uljem iz arganovog oraha.

Obredi lepote u Indiji u vezi su sa ajurvedom, tradicionalnom naukom o životu koja koristi cveće, bilje i hranu da bi izbalansirala tri tipa doše (vata, kapha i pitta) koji su prisutni u svima nama, a jedna od njih je urođeno dominantnija.

Kad su doše u ravnoteži, lepota i zdravlje su optimalni.

Upotreba zlatnožutog praha kurkume jedan je od načina balansiranja doša, a Indijke ga tradicionalno koriste za pripremu ubtana ‒ piling pomade za negu kože. Kroz generacije uverile su se da čisti, tonifikuje, podmlađuje i posvetljuje ten.

Kurkuma: Začin koji sprečava rak, štiti od srčanog udara i čuva memoriju!

Njihovo hiljadugodišnje uverenje potvrdilo je i novo indijsko istraživanje (objavljeno u stručnom magazinu Journal of Ethnopharmacology), prema kom uobičajena formula ubtana ima moćno antioksidacijsko i UV zaštitno delovanje i pomaže da se ujednači ten.

Prema receptu Tanje Kraljić Strgačić, ajurvedske terapeutkinje, napravite tradicionalni ubtan koji čisti, umiruje i pomlađuje sve tipove kože.

  • Pomešajte 50 grama kurkume, 25 grama brašna leblebije i 25 grama mlevenih badema.
  • Suvoj smesi postepeno dodajte 30 ml bademovog mleka i 20 ml ružine vodice.
  • Mešajte dok ne dobijete pastu gustine tečnog jogurta.
  • Umasirajte u kožu leđa i/ili lica i ostavite da deluje otprilike 20 minuta, pa temeljno isperite prirodnim sredstvom za čišćenje.
  • Za dubinsko delovanje, piling na leđima prekrijte plastičnom folijom.

Da li kurkuma stvarno može da izleči sve bolesti: Vrhunski stručnjaci otkrili baš svaki detalj!

foto: Shutterstock

U zavisnosti od tipa kože, ovu piling masku možete, poput Indijki, za negu lica koristiti svaki dan, dok je za čišćenje leđa dovoljno aplicirati je jednom nedeljno.

Kurkuma deluje protivupalno, umiruje kožu, ublažava akne, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje i ožiljke od akni, reguliše lučenje sebuma, dubinski čisti kožu i daje joj zdrav sjaj.

Brašno leblebije, koje se takođe uobičajeno koristi u pripremi ubtana, uklanja odumrle ćelije kože i suvišnu masnoću i sprečava da kurkuma ostavi mrlje na koži.

Bademovo brašno i mleko svojim bogatstvom vitamina E regenerišu i hidratizuju sve slojeve kože, vraćajući joj mekoću i elastičnost, a ružina vodica, u Indiji osnovni kozmetički preparat, dodatno hidratizuje i regeneriše kožu i ublažava crvenilo.

Kurkuma poboljšava pamćenje: Dovoljan je samo jedan gram za doručak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs