obavezno pročitajte

Čaj koji svi preporučuju može da škodi? Ne preterujte, jer jedan organ može ozbiljno da propati!

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Nutricija 24.04.2018. - 14:45h Autor: Večernji list
Foto: Shutterstock

Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta, te pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja.

 

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800 mg dnevno, ali još nema zvanične potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehina.

Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800 mg katehina.

 

Upozorenje iz EFSA došlo je pošto su kanadske kolege tražile oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre.

 

U poslednjih nekoliko godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja. Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja obolela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

 

U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima vrlo dobar za zdravlje, ali preterivanje bi moglo dovesti do pogubnih posledica, prenosi Večernji list.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...