Obratite pažnju

Namirnice koje su okidač za migrene: Jedemo ih svaki dan!

Prema studijama, oko 10% ljudi pati od migrena koje su izazvane greškama u ishrani

Fitnes & Nutricija
17:08h Autor:
Namirnice koje su okidač za migrene: Jedemo ih svaki dan!
Foto: Profimedia

Iako je tačan uzrok migrena još uvek nepoznat, stručnjaci se slažu da teške glavobolje mogu izazvati lekovi koje uzimate, nagle promene u endokrinom sistemu i manjak sna, između ostalog. Navike u ishrani takođe utiču na to kako se osećate. Prema studijama, oko 10% ljudi pati od migrena koje su izazvane greškama u ishrani. Mi smo napravili listu najčešćih namirnica koje provociraju napad migrene.

1. Stari sir

Stari sir može biti okidač za migrenu zbog visokog sadržaja tiramina. Tiramin je produkt aminokiseline tirozin i obično se formira u hrani koja je pokvarena, kisela, stara, dimljena, fermentisana ili marinirana. - Stari sir: čedar, feta, plavi sir, bri, parmezan, gauda, grijer, švajcarski sir i munster. - Svež sir ne sadrži toliko tiramina i može biti bezbedan za upotrebu čak i ako povremeno imate napad migrene. U sveže sireve spadaju mlad, švapski, krem sir i rikota. - Mocarela može biti stara ili ne, pa proverite na etiketi kada je kupujete.

2. Citrusno voće

Kiselo voće sadrži mnogo kiseline koja utiče na pH nivo krvi i povećava šanse za napad migrene. Neke studije su pokazale da je oko 11% ljudi prijavilo citrusno voće kao okidač za migrenu. Osim toga, ovo voće sadrži tiramin i histamin koji mogu da utiču na vaše zdravlje ako ste netolerantni na njih.

3. Hladna hrana

Ako ste navikli da jedete sladoled ili ispijate hladne napitke kada vam je vrućina zbog vežbanja ili visokih temperatura, možete da dobijete glavobolju izazvanu hladnim stimulansom koja traje između 25-60 sekundi i 1-2 minuta.

4. Gluten

Gluten je protein koji se nalazi u zrnima pšenice, ječma, raži. Ove žitarice, kao i proizvodi napravljeni od njih, mogu da budu okidač za migrenu kod ljudi netolerantnih na gluten.

Bundeva bolja od aspirina: Glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti!

foto: Shutterstock

5. Aditivi u hrani

Hemikalije u hrani obično nemaju hranljivu vrednost i mogu imatinegativne efekte na hrani. Stoga, ako često imate glavobolje, izbegavajte sledeće aditive: - Mononatrijum glutamat (MSG — E621) je pojačivač ukusa koji se nalazi često u mesu. Ovaj konzervans je jedan od glavnih sastojaka azijske kuhinje, soja soa, prerađene hrane i konzerviranog povrća. Može da zazove migrenu u roku od 20 minuta nakon konzumiranja. - Nitrati i nitriti se obično nalaze u prerađenom mesu, kao što su viršle, kobasice, šunka, salama, kao i u nekim lekovima za srce. Kada ovi aditivi dospeju u telo, krvi sudovi počinju da otiču i to može da izazove jaku glavobolju. - Aspartam (APM) i sukraloza (E955) su veštački zaslađivači koji se nalaze u gaziranim bezalkoholnim pićima, sportskim pićima, proizvodima bez šećera, pa čak i u dečijim vitaminima. Ako ste osetljivi na ove aditive, možete dobiti napad migrene nakon što ste ih uneli. - Crvene i žute boje za hranu obično se nalaze u slatkišima, sladoledu, čipsu, gaziranim pićima, krekerima, džemovima, štanglicama od žitarica i mnogim drugim proizvodima. Napravljeni su od nafte, iste materije od koje se pravi motorno ulje, što sigurno nije dobro za vaše zdravlje.

6. Kofein

Prekomerno konzumiranje kofeina može bii povezano sa glavoboljom. Zbog toga morate ograničiti unos kofeina na 200-300 mg (2-3 šolje kafe) dnevno. Upamtite da se kofein nalazi i u čokoladi, kakao prahu, čaju, pa čak i u nekim lekovima protiv bolova.

7. Alkoholna pića

Većina ljudi zna da crveno vino može da izazove migrene, ali studije su pokazale da i druga alkoholna pića poput piva, šampanjca i žestokih pića, takođe mogu biti okidač. Postoj dva tipa glavobolje izazvane alkoholnim pićima. Prvi tip je obična glavobolja koja se javlja 30 minuta do 3 sata nakon konzumiranja alkohola. Drugi tip je odložena glavobolja izazvana alkoholom, ili mamurluk.

8. Kako da se izborite sa migrenama

Vaše navike u ishrani igraju veliku ulogu kada je zdravlje u pitanju. Ako želite da migrenu držite pod kontrolom, pokušajte da sledite ova jednostavna pravila: - Hidrirajte se. Glavobolja usled dehidracije može da se dogodi čak i nakon ekstremnog znojenja ili usled dijareje i/ili povraćanja. Ona se javlja zajedno sa simptomima kao što su vrtoglavica, umor i lupanje srca. Ne zaboravite da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno kako bi vaše telo normalno funkcionisalo. - Ne preskačite obroke. Umesto toga, jedite manje obroke 5-6 puta dnevno. Tako ćete sprečiti da dobijete glavobolju usled gladi. - Uzimajte vitamine i minerale. Nizak nivo folne kiseline, magnezijuma, gvožđa, vitamina D, B2, B6 i B12 mogu da dovedu do jakih glavobolja. Kako biste održali balans makro i mikro-elemenata u telu, uzimajte dodatne suplemente. - Jedite više voća, povrća i mahunarki. Oni sadrže prirodne estrogene koji neutrališu negativne efekte estrogena koji naše telo proizvodi. Ovo je naročito korisno za žene koje pate od migrena tokom mentruacije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs