Šta zapravo kupujemo

Prevare prehrambene industrije: Ove namirnice su čista obmana!

Ponekad, kad kupujemo neku namirnicu, uopšte nemamo pojma o tome šta smo zapravo kupili, a ovo su neki od najčešćih primera

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Nisu su svi proizvođači iskreni prema svojim potrošačima, a neki ne samo da nas malo "muljaju", već i otvoreno varaju. Kako je to moguće? Zbog manjka zakona i regulative, čak i u zapadnim društvima koja se diče kontrolom takvih stvari. Ponekad, kad kupujemo neku namirnicu, uopšte nemamo pojma o tome šta smo zapravo kupili, a ovo su neki od najčešćih primera:

 

1. Čips

 

Ko kupuje omiljenu svetsku grickalicu uveren je kako dobija pržene krompiriće, koji su samo industrijski obrađeni i dobro zasoljeni, grdno se vara. Naime, većina čipseva nije napravljena od krompira. Proizvođači koriste brašno (pšenično ili kukuruzno) i mešavinu skroba, a kao pravilo, mešavina za čips ne sadrži više od 42 posto samih krompira. "Prirodni" ukus nastaje zahvaljujući dodatku raznih aditiva.

 

Kokice, losos, čips: Ako niste znali, ove namirnice mogu biti opasne po zdravlje i izazvati rak!

foto: Profimedia

2. Sir u listićima

 

Poput čipsa, sir u listićima sira baš i "video nije". Kako bi sačuvali novac i pojednostavili proces izrade, proizvođači često menjaju mleko s vej proteinom ili pak palminim uljem. Tako nešto se naziva "proizvodom sa sirom", a ne pravim sirom. Pravi sir mora biti napravljen od pravog mleka.

 

3. Konzervirana hrana

 

Kao pravilo, ukupna težina konzerve ili tegle može se videti istaknuta većim fontom, dok je oceđena masa naznačena tek sitnim slovima. No, ni to nije sve - testiranje hrane u SAD-u pokazalo je stalna odstupanja u smislu da je oceđena masa u preko 90 posto hrane iznosila manje nego što je navedeno na deklaraciji.

 

4. Gotovi proizvodi

 

Razni mafini, kroasani i kolačići na slikama izgledaju primamljivo, no kad se otvori ambalaža, namirnica nije ni slična onoj na slici. Kao jedan primer se izdvaja samo punjenje - obično se takvi proizvodi pune tek napola, koristeći injekcije. To se čini kako bi se uštedio novac, a proizvođači nisu dužni da garantuju da proizvod unutra identično odgovara slici. Zapravo, oni na sliku mogu da stave što god požele.

 

Imaju nula kalorija, a ekstremno su zdrave: Ove namirnice mogu da se jedu neograničeno!

foto: Shutterstock

5. Pileći medaljoni 

 

Hrana koja je posebno popularna među mališanima, ali roditelj bi ipak trebalo da znaju da to nije baš i najzdravija namirnica. Naime, samog mesa je vrlo malo - obično oko 50 posto mlevene mešavine. Ostatak otpada na soju i mlevene ostatke govedine, masnoće i soli. Naravno, uz dodatak aditiva za ukus.

 

6. Ledeni čaj

 

Ako vam se pije ledeni čaj, skuvajte ga i ohladite, posebno ako mislite da kupovinom industrijskog ledenog čaja pijete nešto zdravo. On se pravi prvenstveno iz ekstrakta čaja razređenog s vodom. Rezultat toga je da sam udeo čaja čini manje od jedan posto, dok je ostatak šećer.

 

7. Zamrznuta hrana

 

Kod prodaje bilo kojih zamrznutih namirnica, težina proizvoda je vrlo važna. Proizvođači, kako bi podigli cenu, obavezno u takve proizvode dodaju vodu, koja može iznositi čak i 50 posto težine samog pakovanja. Rezultat je da kupac dobije između 25 i 35 posto neto naznačene težine proizvoda.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...