Sledeći put kada osetite bolno peckanje u grlu i kada vas toliko zaboli da ne možete da progutate čvrstu hranu, pre nego što zgrabite sirup za kašalj pojedite malo crne čokolade.

Alin Mauris, profesor i vođa odeljenja za kardiovaskularne i respiratorne studije, Univerziteta u Hulu, došla je do zaključka da čokoladabolje deluje na kašalj i bol u grlu od većine lekova.

Njeno veličanstvo crna čokolada: Jedina poslastica sa kojom mršavite!

shutterstock-152493020.jpg
Foto: Shutterstock

Ranije studije su pokazale da pacijenti koji su pili lekove sa ekstraktom kakaoasu se za oko 2 dana brže oporavili od onih koji su pili uobičajene sirupe protiv kašlja.

Druga studija sprovedena na Imperijal Koledžu u Londonu je pokazala da kakaosadrži alkaloid koji ima bolji efekat od kodeina, analgetika koji se najčešće koristi u lekovima za grlo.

Za sve to postoji logično objašnjenje, čokolada ima lepljiviju strukturu od uobičajenih lekova za kašalj, pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlje nervne završetke koji aktiviraju kašalj.

Ispitanci koji su ga konzumirali oporavili su se brže za oko 2 dana od onih koji su pili uobičajene sirupe protiv kašlja