obavezno pročitajte

Rasol: Sve dobrobiti starog narodnog leka

Rasol od kiselog kupusa jako je lekovita tečnost koju možete piti, ali i upotrebiti za pripremu raznih supa i variva

Fitnes & Nutricija
21:30h Autor:
Rasol: Sve dobrobiti starog narodnog leka
Foto: Shutterstock

Prvo da napišemo – što je rasol?

Rasol je sok od kiselog kupusa. Ako ste ikada videli bačvu ili teglu kiselog kupusa, onda ste primetili i tečnost u koju je kupus potopljen. To je rasol. Ova lekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kaliju,a, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezujuma.

Rasol je odličan za probavu i jačanje crevne flore. Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sistemu. Mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta.

Sada, u vremenu praznika, mnogima će dobro poslužiti rasol. Uklanja mamurluk tako što hidrira organizam i nadopunjuje ga izgubljenim elektrolitima.

Kiseli kupus i rasol

Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Ipak, kažu stručnjaci i nutricionisti da je kiseli kupus jedna od retkih namirnica koje je čovek uspeo još više poboljšati. Kada se ukiseli, kupus je dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porekla. Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Na taj način ste dobili jako zdravu namirnicu, a rasol kao nusproizvod.

Kada se kiseli, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu oštećene, tvrde glavice sa što manje crnih delova. Uvek odstranite koren glavice pre nego je stavite da se kiseli. Mnogi naši recepti za kiseli kupus kombinujuju sečeni kupus sa glavicama, što je sasvim u redu, a listovi glavica se kasnije koriste za ukusna i zdrava jela.

Recept za rasol

Priprema kiselog kupusa: Ako uzmete 25kg kupusa, pripremite oko 500 g soli, 10-ak listova lovora i 2 kašičice bibera u zrnu. U bačvu odgovarajuće veličine složite red rezanog kupusa, pa red soli sa začinima. Svaki red sabijajte, da bi kupus pustio sok i da uklonite mehuriće zraka. Ako stavljate i cele glavice, onda ih poslažite na rezani začinjeni kupus. Nemojte glavice previše nabijati da ne oštetite listove, ali se potrudite da budu tesno poslagane.

Da bi ih dobro sabili možete se poslužiti drvenim batom, da što gušće poslažete sve slojeve. Dalje ređajte istim redosledom, sve dok ne potrošite sav kupus. Ako ste dobro uradili opisane korake, odnosno sabili kupus, on bi već za 2 dana trebalo da pusti dovoljno soka, koji će se izdignuti 4-5cm iznad kupusa.

Ako jedan dio kupusa ostane na suvom nije veliki problem, samo dodajte slane vode, da sav bude uronjen u tečnost. Poslužite se nekim utegom, kamenom ili nečim sličnim, da bi kupus bio uronjen, i sabijen u bačvi.

Po našim starinskim receptima, uobičajeno je kupus prekriti čistom kuhinjskom krpom, na koju se kasnije stavi drveni poklopac i uteg koji je dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Prekrijte bačvu čistim stolnjakom i ostavite 3-5 dana. Nakon toga izvadite kamen, poklopac i krpu, pa ukoliko je potrebno dolijte slane vode. Stavite novu krpu, pa oprani poklopac i uteg. Svakih nedelju dana ponavljajte postupak, a sivu koricu od plesni očistite krpom. Tokom zime, kod svakog vađenja kupusa očistite plesan i uklonite slojeve kupusa ako su promenili boju.

Proces kiseljenja možete i ubrzati ako želite. To uradite tako što ćete prvih 4-5 dana ostaviti bačvu na sobnoj temperaturi, a zatim je premestiti u podrum da stoji na temperaturi ne višoj od 5 stepeni.

Kako se koristi rasol?

Već smo napisali da se rasol može piti sam. Osim toga, možete ga upotrebiti i za razne supe i variva. Kako god ga koristili on je jako zdrav i pun je hranjivih elemenata koje naš organizam treba. Kiseli kupus odavno je prisutan u jelovnicima širom Evrope, pa tako i kod nas u domaćoj kuhinji. Može biti odličan dodatak raznim jelima, ali i kao salata.

Ako baš želite isprobati nešto neobično i smelo, onda vam predlažemo da napravite jelo od dinstanog kupusa i slatkog krompirabatat. Jednostavno dinstajte kupus uz batat ili tikvu ili ispecite savijaču od kiselog kupusa. Slobodno ga kmbinujte sa orasima, kimom, ili suvim grožđem. Savijača pripremljena na ovaj način može biti poslastica vašeg sledećeg svečanog druženja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs