Srpski podvarak
Potrebno vam je: 2 kg kiselog kupusa, 2 dl ulja, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šoljica pirinča, 2 lista lorbera, 6 zrna bibera, aleva paprika, mleveni biber, so.
Priprema:
Kupus sitno iseckati i oprati da se malo odsoli. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati iseckan kupus, lorberov list, biber u zrnu, sitno iseckan beli luk. Naliti malo vode, poklopiti šerpu i dinstati. U toku dinstanja više puta dodavati po malo tople vode. Kad kupus bude mekan, staviti malo aleve paprike, mlevenog bibera, malu šoljicu opranog pirinča. Po potrebi posoliti, promešati i u rerni zapeći da kupus dobije tamno mrku boju i postane potpuno suv.
Kikiriki kupus
Potrebno vam je: 2 veća crvena luka, 2 veće šargarepe, 2 šolje kiselog kupusa (nasecknog), 200 grama brokolija, kikiriki, mlevena ljuta papričica i ulje.
Priprema:
Iseckajte povrće (šargarepe, brokoli i luk). Luk dinstajte na ulju dok ne porumeni dobro, pa ubacite kiseli kupus i malo vode, ubacite i šargarepu i brokoli, pa dinstajte dok voda ne ispari i povrće ne omekša. Dodajte bibera (i soli ako je potrebno, ako kupus nije dovoljno slan). Možete ubaciti i zrna krupnijeg kuvanog pasulja. Sklonite sa vatre, pospite kikirikijem, služite uz pirinač ili pire krompir.
Stara pita kupusara
Potrebno vam je: 1 glavica kiselog kupusa srednje veličine 500 grama kora za pitu 3 glavice crnog luka 3 jajeta 1 čaša kisele vode 1 kašičica mlevenog bibera 2 lista lovora ulje
Priprema fila:
Luk izdinstati sa uljem i malo vode, pa mu dodati sitno iseckan kiseli kupus i lovorov list. Nastaviti sa dinstanjem, uz dolivanje po malo vode, dok kupus ne omekša.
Prohlađenom kupusu dodati biber, jedno jaje i kiselu vodu. Sve izmešati.
Premaz za kore:
U šolji 250 grama razmutiti kašikom jedno jaje, dodati "dva prsta" ulja i do vrha dopuniti vodom. Malkice posoliti i promešati.
Slaganje pite:
Šerpu prečnika 28 centimetara podmazati i poprašiti brašnom. Slažu se po dve kore, pa tako rasporediti fil.
Prva se poprska jednom kašikom premaza i njom razmaže po kori. Preko se stavi druga kora, na nju rasporedi kupus, pa se urola, savije u puž i ređa u šerpu puž do puža.
Ostatak premaza za kore sipati na poređanu pitu. Premazati sve jednim razmućenim jajetom i pustiti 15 minuta da odstoji kako bi kore upile sokove.
Peći 10 minuta na 220 stepeni, pa smanjiti na 200 stepeni i peći još 40 minuta. Pečenu pitu poprskati vodom, pokriti pamučnom krpom i pustiti je malo da odmori.
Posluživanje:
Pitu ne seći, već otkidati puževe i jesti prstima.
Krompiri punjeni kiselim kupusom
Potrebno vam je:
6 većih krompira 300 grama kiselog kupusa 100 grama slanine 1 manji praziluk so, biber, slatka mlevena paprika
Za preliv:
2 pune kašike kačkavalja (narendanog) 2 pune kašike kisele pavlake 2-3 kašike mleka kim
Priprema:
Krompir u ljusci dobro oprati, prepoloviti i staviti u veću šerpu da se kuva. Ne sme da se raskuva, već samo malo da omekša, kako bi se mogao izdubiti.
Kada se prohladi, pažljivo malom kašičicom izdubiti svaku polovinu i poređati u podmazanu vatrostalnu posudu.
Dok se krompir kuva, na masnoći izdinstati sitno iseckan praziluk, dodati slaninu i sitno iseckani kiseli kupus.
Posoliti veoma malo, posebno ako je kiseli kupus slan, dodati biber i kašiku mlevene slatke paprike. Još malo prodinstati, pa skloniti sa vatre.
Krompir napuniti kupusom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče, 20-30 minuta na 200 stepeni. Pred kraj pečenja, na svaki krompir staviti po kašiku preliva i posuti kimom.
Za preliv izmešati kiselu pavlaku, narendani sir i malo mleka. Vratiti u rernu da se zapeče do kraja.
Flekice, nasuvo, sa kiselim kupusom
Potrebno vam je: 800 grama brašna 1 glavica kiselog kupusa 1/2 šoljice ulja malo soli malo bibera
Priprema:
Kupus iseći na rezance dodati ulje i pržiti na tihoj vatri. Ne dolivati vode.
U brašno dodati so i vodu, pa umesiti tvrđe testo, kao za domaće rezance. Razviti što tanje pa iseći flekice (može na mašinu ako imate).
Skuvati flekice u vodi, pa izmešati sa prženim kupusom. Dodati malo mlevenog bibera.
Kremasta salata sa kiselim kupusom
Potrebno vam je: četvrt šolje kisele pavlake, pola šolje kremastog sira, jedna i po šolja oceđenog naseckanog kiselog kupusa (oprati ga u vodi pre mešanja sa drugim sastojcima), 1 šargarepa narendana, četvrtina šolje naseckanog svežeg peršuna, so i biber.
Ako želite da obogatite ovu salatu možete dodati račiće ili škampe iz konzerve. Pomešajte prvo dobro krem sir i pavlaku, pa dodajte ostale sastojke i začine. Služite sa perecama ili tostom.