Obavezno pročitajte

Pržite na suncokretovom ulju? Posle ovoga ćete u tiganj sipati samo maslinovo!

Stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama....

Nutricija 01.12.2017. - 09:30h Autor: Novosti
Foto: Profimedia

Navikli ste da pržite na suncokretovom ulju, dok maslinovo zaobilazati u širokom luku?

 

Grešite, kažu stručnjaci koji razbijaju zabludu mnogih da ekstradevičansko maslinovo ulje nije pogodno za kuvanje. Istina je, zapravo, da ovo ulje trpi 190-200 stepeni celzijusa, što je temperatura koja se postiže u fritezama.

 

Problem nastaje kod dugotrajnog zagrevanja, ali morali biste da pržite duže od 30 sati da bi se promenio hemijski sastav maslinovog ulja.

Opšte pravilo glasi da što više ima zasićenih masti u ulju, ono je stabilnije kad se zagreva. Takvo je kokosovo ulje koje čak ni nakon 8 sati prženja ne gubi kvalitet.

 

Odličan izbor je i ulje od avokada koje podnosi ekstremno visoke temperature od 270 stepeni, a dobro je i ulje od kikirikija koje ima neutralan ukus što je posebno važna karakteristika kod dubokog prženja.

 

Treba izbegavati suncokretovo ulje, zatim ulje od koštica grožđa, kukuruza i susama. Koje god da izaberete, pridržavajte se starog pravila - nikada dva puta ne pržite u istom ulju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...