Neverovatno

Ova namirnica se kvari sat vremena nakon kuvanja: Lako možete da se otrujete!

Jedan od najčešćih priloga uz jelo

Nutricija 18.10.2017. - 11:46h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Pirinač je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuvamo u prevelikoj količini i onda ga sledećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

 

Ukus će i sledećeg dana ostati isti, za razliku od, na primer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je pirinač jako podložan kvarenju!

 

To nema veze s načinom na koji podgrevate pirinač, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ga čuvati. Sirovi pirinač ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je pirinač skuvan.

 

Namirnice koje gutaju kalorije: Sa ovih 6 trikova, smršaćete kao od šale!

foto: Shutterstock

Problem nastaje kad skuvani pirinač ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.

 

Što duže pirinač stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

 

Kako biste izbegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuvani pirinač na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ga obavezno odložite u frižider.

 

Hrana koju pre jela moramo oprati: Nećete verovati koja je najprljavija!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs