Možete vi to

Prirodni lekovi od aronije: Kako napraviti sok, džem i slatko od ovog voća! (RECEPT)

Najbolji način da čuvate aroniju je da od nje napravite ili sok, ili džem, ili slatko ili liker ili je jednostavno jedete svežu
Nutricija 06.08.2016. - 20:33h Autor: Stil
Foto: Thinkstock

Ceo svet je bukvalno "poludeo" za aronijom, jer je ona jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Naučnici je zovu i superhrana. Ona čisti organizam od teških otrova i toksina, pa je zbog toga i koriste kako bi izlečili teške bolesti poput raka.

 

Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

 

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i njuhov "napad" na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

 

Pošto je sada došlo vreme da se bere aronija, a ne možemo da pojedemo odmah sve što uberemo. Osim što možemo da zaledimo nekoliko grama ovog voća, predlažemo vam da napravite sok, džem i slatko (po izboru).

 

Sok od aronije:

 

Potrebno vam je: 2 kg bobica aronije, 800 g šećera, 1 l vode, sok do 1 limuna.

 

Pravljenje soka: Na ringlu stavite vodu i šećer dok ne provri. Zatim ovoj slatkoj vodi dodajte očišćene bobice aronije i pustite da još jednom smesa provri, a pri tome mešajte sadržaj šerpe lagano pritiskajući kutlačom bobice kako biste iz njih iscedili sok.

 

Kada smesa provri, sklonite s ringle i pustite da se sve to lepo ohladi. Zatim procedite sok i tom proceđenom delu dodajte sok od 1 limuna pa opet vratite na ringlu da sve još jednom lepo provri.

 

Zatim ohladite sok i tako ohlađen sipajte u staklene flaše. Držite na tamnom i hladnom mestu i pijte po potrebi. Sok možete da razblažite sa vodom, ako vam je previše sladak.

 

Od bobica koje su preostale možete da napravite džem.

 

Šta sve leči aronija: Čudesna bobica fascinira naučnike!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Džem od aronije:

 

Potrebno vam je: 1 kilogram aronije, 3 supene kašike šećera

 

Pravljenje džema: Aroniju dobro operite i štapnim mikserom sameljite, zatim joj dodajte šećer i sve to lepo stavite na ringlu da se zagreje. Kada se šećer otopi sklonite džem s ringle i stavite ga u staklene tegle predhodno zagrejane u rerni.

 

Džem čuvajte u frižideru i jednom otvorena teglica mora odmah da se pojede.

 

Napomena: Možete da koristite bobice koje su vam preostale od soka.

 

Zdravlje je u aroniji: Napravite živu ogradu od nje!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liker od aronije:

 

Potrebno vam je: 300g aronije, 100 g listova trešnje (sveže), 4 kašike soka od limuna, 1.5 kilograma šećera, 2 litra vode, 1 litar lozovače, 1 limun, 1 grana ruzmarina, prstohvat karanfilića.

 

Priprema likera: Dobro oprati list trešnje i aroniju. Zatim sve to staviti u dublju šerpu, preliti sa vodom i staviti na ringlu da provri. Dodati šećer i karanfiliće i mešati dok se šećer ne otopi. U još vrelu vodu dodati sok od limuna, jedan ceo limun isečen na četvrtine i grančicu ruzmarina. Kada se malo ohladi sve dobro izgnječiti i ostaviti preko noći da se dobro ohladi.

 

Ujutru smesu procedite i stavite u staklene flaše.

 

Provereno leči štitnu žlezdu: Evo kako se pravi orahovača! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slatko od aronije:

 

Potrebno vam je: 1 kg aronije, 1 kg šećera, 150 ml vode, 100 ml ruma, 2 vanilina šećera.

 

Priprema slatka: Aroniju dobro operite i u nju sipajte šećer pa tako ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dodajte vodu i rum i kuvajte dok ne provri a onda smanjite temperaturu i pustite da se smesa krčka 10 do 15 minuta. Mešajte samo ako morate da se bobice ne raspadnu.

 

Kada skinete s ringle sipajte vanilin šećer i promešajte još jednom smesu. Pustite da se slatko ohladi a onda ga sipajte u sterilisane tegle. Jednom otvorena tegla čuva se u frižideru.

 

Slatko služite ujutru uz čašu hladne vode.

 

Zrele smokve u sopstvenom medu: Stari recept za slatko!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lek od aronije protiv šećera i holesterola:

 

Potrebno vam je: 40 bobica suve aronije, voda.

 

Priprema leka: Uveče 40 bobica potopite u vodu (2 dcl), a ujutru staviti tu vodu sa bobicama da provri 2 do 3 minuta. Zatim skinuti s ringle, pa popiti čaj na prazan želudac i pojesti bobice.

 

Postupak ponavljati 40 dana.

 

Svaki dan su u jogurt dodavale ovaj začin: Stesale telo, uništile loš holesterol!

 

Evo šta sve leči aronija:

 

Deluje na oslobađanje organizma od toksina,

 

Oslobađa organizam od prisustva teških metala,

 

Deluje preventivno u sprečavanju nastanka malignih promena u organizmu,

 

Poboljšava imunološko stanje kod osoba obolelih od malignih bolesti,

 

Podiže imunitet kod zdravih osoba,

 

Podstiče smanjenje i gubitak masnih naslaga,

 

Čisti krv i zidove krvnih sudova,

 

Poboljšava cirkulaciju,

 

Sprečava nastanak kardiovaskularnih smetnji, mađu kojima je najučestaliji povišeni krvni pritisak,

 

Smanjuje rizik od infarkta miokarda,

 

Čisti kožu i usporava proces starenja kože,

 

Smanjuje nivo želudačne kiseline i umiruje želudac,

 

Ublažava i smiruje simptome dijareje,

 

Stabilizuje rad štitne žlezde,

 

Čuva funkciju pankreasa.

 

Svet u šoku, lekari potvrdili: Izlečila rak u 4. stadijumu jednom namirnicom! (FOTO, VIDEO)

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs