Ceo svet je bukvalno "poludeo" za aronijom, jer je ona jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Naučnici je zovu i superhrana.

Pošto je sada došlo vreme da se bere aronija, a ne možemo da pojedemo odmah sve što uberemo. Osim što možemo da zaledimo nekoliko grama ovog voća, predlažemo vam da napravite sok, džem i slatko (po izboru).

Sok od aronije:

Potrebno vam je: 2 kg bobica aronije, 800 g šećera, 1 l vode, sok do 1 limuna.

Pravljenje soka: Na ringlu stavite vodu i šećer dok ne provri. Zatim ovoj slatkoj vodi dodajte očišćene bobice aronije i pustite da još jednom smesa provri, a pri tome mešajte sadržaj šerpe lagano pritiskajući kutlačom bobice kako biste iz njih iscedili sok.

Kada smesa provri, sklonite s ringle i pustite da se sve to lepo ohladi. Zatim procedite sok i tom proceđenom delu dodajte sok od 1 limuna pa opet vratite na ringlu da sve još jednom lepo provri.

Zatim ohladite sok i tako ohlađen sipajte u staklene flaše. Držite na tamnom i hladnom mestu i pijte po potrebi. Sok možete da razblažite sa vodom, ako vam je previše sladak.

Od bobica koje su preostale možete da napravite džem.

aronija.jpg
Foto: Profimedia

Džem od aronije:

Potrebno vam je: 1 kilogram aronije, 3 supene kašike šećera

Pravljenje džema: Aroniju dobro operite i štapnim mikserom sameljite, zatim joj dodajte šećer i sve to lepo stavite na ringlu da se zagreje. Kada se šećer otopi sklonite džem s ringle i stavite ga u staklene tegle predhodno zagrejane u rerni.

Džem čuvajte u frižideru i jednom otvorena teglica mora odmah da se pojede.

Napomena: Možete da koristite bobice koje su vam preostale od soka.

aronija.jpg
Foto: Profimedia

Liker od aronije:

Potrebno vam je: 300g aronije, 100 g listova trešnje (sveže), 4 kašike soka od limuna, 1.5 kilograma šećera, 2 litra vode, 1 litar lozovače, 1 limun, 1 grana ruzmarina, prstohvat karanfilića.

Priprema likera: Dobro oprati list trešnje i aroniju. Zatim sve to staviti u dublju šerpu, preliti sa vodom i staviti na ringlu da provri. Dodati šećer i karanfiliće i mešati dok se šećer ne otopi. U još vrelu vodu dodati sok od limuna, jedan ceo limun isečen na četvrtine i grančicu ruzmarina. Kada se malo ohladi sve dobro izgnječiti i ostaviti preko noći da se dobro ohladi.

Ujutru smesu procedite i stavite u staklene flaše.

aronija.jpg
Foto: Thinkstock

Slatko od aronije:

Potrebno vam je: 1 kg aronije, 1 kg šećera, 150 ml vode, 100 ml ruma, 2 vanilina šećera.

Priprema slatka: Aroniju dobro operite i u nju sipajte šećer pa tako ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dodajte vodu i rum i kuvajte dok ne provri a onda smanjite temperaturu i pustite da se smesa krčka 10 do 15 minuta. Mešajte samo ako morate da se bobice ne raspadnu.

Kada skinete s ringle sipajte vanilin šećer i promešajte još jednom smesu. Pustite da se slatko ohladi a onda ga sipajte u sterilisane tegle. Jednom otvorena tegla čuva se u frižideru.

Slatko služite ujutru uz čašu hladne vode.

aronija.jpg
Foto: Thinkstock

Najbolji način da čuvate aroniju je da od nje napravite ili sok, ili džem, ili slatko ili liker ili je jednostavno jedete svežu