Zdrava i ukusna

Aronija - biljka budućnosti

Nekada su je Indijanci koristili za vidanje rana, a danas je ovo voće bogato brojnim vitaminima i mineralima jedan od najpoznatijih antioksidansa koji se najčešće pije kao sok
Fitnes & Nutricija
06:32h Autor:
Aronija - biljka budućnosti
Foto: Wikipedia

Biljka aronija je bobičasto voće koje izgledom najviše podseća na borovnicu. Njena prapostojbina je područje Severne Amerike, gde su je Indijanci koristili tako što su je mleli, sušili i jeli sa mesom ili pogačom. Ratnici su sveže plodove aronije koristili i kao lek za stomačne tegobe, dok su listove ove biljke upotrebljavali za vidanje rana. Neretko se za ovo voće može čuti naziv sibirska borovnica, s obzirom na to da odlično podnosi zimske uslove i niske temperature. Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati, što je svrstava u zdravu hranu. Ona u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidansa, zbog čega je izuzetno korisna u preventivnom lečenju malignih oboljenja jer efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala. Pored brojnih vitamina i minerala, ovo voće sadrži vrlo redak vitam P, kao i voćni šećer sorbitol.

Aronija podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, poboljšava imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih infekcija... Ona može da bude korisna i u lečenju šećerne bolesti, s obzirom na to da reguliše rad pankreasa. Pored toga, u lekovita svojstva ovog bobičastog voća spada i podsticanje zarastanja rana, usporavanje starenja kože, a može da štiti i od UV zračenja. Aronija se najčešće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok, a nazivaju je i biljkom budućnosti.

Slatko od aronije

1 kg aronije, 1 kg šećera i jedan limun

Priprema:

U posudu staviti 150 ml vode. Zatim unutra sipati red aronije, pa šećera, zatim opet aronije i sve tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Na kraju dodati kolutiće limuna i kuvati do željene gustoće. Vrelo slatko staviti u zagrejane tegle i ostaviti da se ohladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs