Med je korišćen kao antibakterijski tretman mnogo pre nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama širom sveta, za rane i bolesti.
Doktori olako prepisuju antibiotike kod virusnih infekcija, što je beskorisno jer antibiotici su delotvorni samo kod bakterijskih infekcija. Još gore, njihovo preterano korišćenje, učiniće da se organizam u buduće teže izbori sa infekcijama, jer antibiotici ugrožavaju dobre bakterije u crevima. Konvencionalni antibiotici čine korisnike bolesnijim na duže staze, osetljivijim i sklonijim infekcijama, portal Natural Njuz.
Istraživači sa Univerziteta Salve Regina u Njuportu otkrivaju razloge zašto je med i dalje jedan od najboljih prirodnih antibiotika i dan danas.
1.
Dodala je da je med prilično dobar borac jer koristi više oružja istovremeno - polifenole, vodonik peroksid i osmotski efekat. Osmotski efekat potiče od visoke koncentracije šećera u medu. Tokom ovog procesa, voda se izvlači iz ćelija bakterije, ne ostavljajući drugi izbor patogenima sem da dehidriraju i odumru.
2. Med, takođe, poseduje i osobine koje zaustavljaju forimiranje biofilmova (zajednice bakterija). Med zahvaljujući svojim svojstvima ugrožava komunikacijski kanal među bakterijama, te sprečava bakterije da oslobode toksine koji povećavaju njihovu sposobnost da izazovu bolest.
3.
Med deluje na sasvim drugi način - sprečava komunikacijski kanal među bakterijama, zahvaljujući osmotskom egfektu čini da bakterijske strukture dehidriraju. I na kraju, bogat je polifenolima koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima.
4. Med nije samo antibakterijski, već i antivirusni i antifugalni, dakle deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Suzan je objasnila da je sa svojim timom merila nivo antioksidativnog svojstva meda. "U našim antibakterijskim studijama, testirali smo delovanje meda protiv Ešerihije koli, Stafilokokus aureus (zlatni stafilokok) i Pseudomonas aeruginosa (bakterija u mokraći)".
Dakle, potražite lek i slatko zadovoljstvo u prirodnom, domaćem medu.