Probajte

Glavna zvezda slavske trpeze: Napravite i ukrasite slavski kolač prema starom receptu! (FOTO)

Prilikom ukrašavanja vrlo je važno da kolač bude prekršten - da ima ukras u obliku krsta, koji se pravi od prostog testa, ali je od svega najvažnije, naravno, da bude ukusan
Nutricija 16.12.2014. - 14:17h Autor: Stil / Lisa.rs
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač.

 

Evo starog recepta za ovaj posebni hleb, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga i ukrasite po ovim savetima, sigurno ćete oduševiti sve goste!

 

OVDE pročitajte sve o srpskim slavama i običajima - Kakve postoje, koje su najzastupljenije i šta pokloniti domaćinima!

 

Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.

 

Recepte za posne poslastice preuzmite OVDE.

 

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

 

Obogatite slavsku trpezu - 5 recepata za malo drugačija posna predjela preuzmite OVDE.

 

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

 

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.

 

OVDE pročitajte sve o velikom božićnom postu - Kako utiče na zdravlje, šta jesti i kako pripremati hranu!

 

Ukrašavanje

 

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude „prekršten”, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

 

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Da li ste znali da je srpska krsna slava na listi Uneska - Postala deo nematerijalnog kulturnog nasleđa! Detalje saznajte OVDE.

 

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

 

Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs