Brojne studije ukazuju na pozitivno delovanje omega-3-masnih kiselina na mozak, jer su prevencija za abnomalnosti i razvoj degenerativnih bolesti
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association ispitivalo je povezanost nivoa omega-3 masnih kiselina u krvi na smanjenje rizika od moždanih udara kod starijih ljudi.
Studija je uključila 3.660 osoba starijih od 65 godina u periodu od pet godina, pri čemu je rađeno skeniranje mozga i praćene su pojave moždanih udara, piše portal Moj doktor.
Rezultati studije su pokazale da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 odsto i povećani sadržaj bele mase u mozgu, koja je odgovorna za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.
Identična populacija ispitanika korišćena je pri ispitivanju uticaja na mozak korišćenja ribe u ishrani, pri čemu je, takođe, zaključeno da povećani unos masne ribe, poznate kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina, smanjuje rizik od pojava abnormalnosti na mozgu.