Čak i najiskusniji kuvari ponekad se nađu u nedoumici da li meso dobro spremljeno. Srećom, postoji nekoliko načina da utvrdite kada je vaše meso gotovo. Takođe, svako ima drugačiji ukus i koliko dugo meso treba da bude na tiganju često je individualno.
Evo nekoliko trikova kako da utvrdite stepen termičke obrade vašeg mesa, kao i koliko dugo treba da pečete meso kako biste ga pripremili baš po vašem ukusu.
9 kuhinjskih trikova koji štede vreme i novac možete pročitati OVDE.
Presecite meso
Pritisak
Ovaj test odnosi se na ribu. Da biste utvrdili da li je riba dobro ispržena, pritisnite je prstom na sredini. Ako je riba dobro pečena, kada pritisnete parče, ono će se rasparčati na bele "pahuljice".
Kako neutralisati mirise nakon kuvanja hrane, saznajte OVDE.
Skupljanje
Ovaj test primenjujte kada pripremate rebra. Gotova su onda kada vidite da se meso malo povuklo i ostavilo kosti polu-otkrivene.
Cepanje
Ovo takođe važi za rebra. Kada je meso omekšalo toliko da možete prstima razdvjiti rebra, termički su dobro obrađena.
OVDE pročitajte 5 najčešćih grešaka u spremanju piletine.
Bockanje
Jedan od najboljih načina da proverite da li je meso pečeno jeste da ga ubodete kažiprstom. Ovo važi za relativno tanke parčiće mesa.
Evo i kako da pritiskom odredite kako je pečeno vaše meso:
-Slabo pečeno meso ispuštaće zvuk sličan mljackanjukada ga pritisnete.
-Srednje slabo pečeno će se savijati na najmanji pritisak.
-Srednje pečeno meso će se lagano izvijati na slab i pritisak srednje jačine.
-Dobro pečeno parče će i na najmanji pritisak pokazati otpor svojom čvrstom strukturom.
Kako pravilno da očistite dasku za sečenje, saznajte OVDE.
Svi imamo različit ukus, pa isto važi i kada je reč o mesu: neko voli prepečeno, neko srednje pečeno...
Evo koliko dugo biste trebali da pečete ili pržite biftek, da biste ga napravili baš po svom ukusu.
-Srednje slabo pečeni biftek: 2,5 minuta sa obe strane.
-Srednje pečen biftek: 3,5 minuta sa obe strane.
-Dobro pečen biftek: 4,5 minuta sa obe strane.