Ne preterujte

7 načina kako previše soli uništava zdravlje: Oštećenje bubrega je samo jedan u nizu problema!

Svake godine dogodi u proseku više od milion i po smtrnih slučajeva povezanih sa visokim unosom soli, ali to je ekstremni scenario - postoji mnogo načina da uništite svoje telo unošenjem previše natrijuma
Nutricija 17.08.2014. - 21:22h Autor: B.M.
Foto: Shutterstock

Nova studija objavljena u magazinu "The New England Journal of Medicine" pokazala je da se svake godine dogodi u proseku više od milion i po smtrnih slučajeva povezanih sa visokim unosom soli u organizam. Samo u Americi je oko 10 odsto srčanih oboljenja sa fatalnim ishodom uzrokovano pojačanim konzumiranjem natrijuma.

 

Smrt je ekstremna posledica, ali postoji više načina kako se organizam može oštetiti ukoliko unosite velike količine soli u svoje telo - piše Women's Health.

 

Nutricionistkinja Kristin Kirkpatrik

izdvojila je najčešće neželjene posledice visokog nivoa soli, koji polako oštećuje različite organe.

 

Pročitajte, pa ozbiljno razmislite da li i dalje želite da solite hranu u tolikoj meri.

 

Nadutost

 

Kada unesete previše natrijuma, telo počinje da zadržava suvišnu tečnost. Ovaj višak tečnosti izaziva nadutost koja ne izgleda ni malo lepo, a nećete se ni osećati lepo.

 

Napravite domaći napitak protiv nadutosti! Recept pročitajte OVDE.

 

Krvni pritisak

 

"Višak tečnosti povećava krvni pritisak" - kaže Kristin. Zapravo, nekoliko studija ukazalo je na direktnu vezu između unosa soli i stanja krvnog pritiska. Autori studije kažu da ako smanjite dnevni unos soli za 4,6 grama, možete sniziti krvni pritisak. Što više natrijuma imate u organizmu, veći vam je krvni pritisak.

 

Moždani udar

 

Visok krvni pritisak dosta povećava rizik od moždanog udara. Sve je lančano povezano!

 

Bubrezi

 

Povišen krvni pritisak može uzrokovati prestanak rada bubrega, jer dodatno opterećuje arterije koje vode do ovih organa. To je dokazala studija Američkog udruženja nefrologa, koja je pokazala da ljudi sa hroničnim bubrežnim oboljenjem osećaju poboljšanje u radu bubrega nakon redukovanja unosa soli, a to može biti i zbog toga što, za početak, prevelik unos soli može i da dovede do problema sa bubrezima.

 

A zašto nastaje kamen u bubregu i kako to sprečiti, saznajte OVDE.

 

Traži vam se sve više

 

Vaši receptori za slan ukus postaju imuni na dugo korišćenu količinu, pa će vam se uvek tražiti još. "Ljudi vremenom mogu razviti prioritet za slani ukus, ukoliko ga konzumiraju mnogo" - upozorava nutricionistkinja.

 

Kognitivne sposobnosti

 

Kada se vaš krvni pritisak poveća, to može dovesti i do problema sa mozgom - kaže Kristin Kirkpatrik. Naučno je dokazano da ishrana sa velikom količinom soli i način života koji podrazumeva mnogo sedenja imaju veze sa drastičnim opadanjem kognitivnih sposobnosti u kasnijim godinama.

 

Rizik od srčanih oboljenja

 

Britanska studija došla je do zaključka da visok unos natrijuma ima direktne veze sa kardiovaskularnim oboljenjima. Studija objavljena magazinu Klinike za endokrinologiju i metabolizam, u julu 2014. godine, upozorava da previše soli u ishrani dvostruko uvećava šanse za kadriovaskularne bolesti kod dijabetičara.

 

Recept za prirodni lek za srce star 800 godina pronađite OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs