Zdravstveni problemi

Sve što treba da znate o štitnoj žlezdi: Opšte informacije, najčešći uzroci oboljenja i lečenje!

Na pregled treba ići na svakih 5 godina, počevši od 35. godine života, a zanemarivanje ovog oboljenja može imati vrlo teške posledice
Medicina
21:00h Autor:
Foto: Shutterstok

Osećate li umor svakog dana, magli vam se vid, gojite se, hvata vas jeza ili gubite kosu? Ili vam se dešava suprotono: često se zadihani, oznojeni, uznemireni? Mogući krivac je tiroida ili štitna žlezda. Važno je da problem otkrijete na vreme, jer uz odgovarajuće lečenje možete izbeći ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Opšte informacije

 

Tiroidna žlezda ima oblik leptira, nalazi se u donjem delu vrata ispod Adamove jabučice i proizvodi hormone koji regulišu brzinu metabolizma. Poremećaj njenog rada usporiće ili ubrzati metabolizam, jer remeti proizvodnju tiroidnih hormona. Kada je njihov nivo prenizak ili previsok, dolazi do brojnih simptoma.

 

Kako da otkrijete prve znakove oboljenja štitne žlezde, saznajte OVDE.

 

Preporučene kontrole

 

Na pregled štitne žlezde treba ići svakih pet godina, počevši od 35. godine. Ljudi sa simptomima ili faktorima rizika moraju raditi testove još češće. Hipotireoza najviše pogađa žene starije od 60 godina, a porodična istorija ove bolesti povećava rizik.

 

Pregled vrata

 

Ova mala navika vam pomaže da uočite uvećanu štitnu žlezdu. Zabacite glavu unazad i popijte gutljaj vode. Dok gutate, opipajte vrat ispod Adamove jabučice neposredno iznad ključne kosti. Potražite ispupčenja i ponovite postupak nekoliko puta. Ako osetite bilo kakvu izbočinu ili čvorić, javite se lekaru!

 

Dijagnostika

 

Dijagnostika poremećaja rada štitne žlezde sprovodi se pomoću testa krvi koji meri nivo tireostimulišućeg hormona (TSH). Ako je visok, to obično znači da je funkcija štitne žlezde suviše niska (hipotireoza), a ako je nizak, štitna žlezda je preterano aktivna (hipertireoza). Na zahtev lekara proverava se i nivo drugih tireoidnih hormona u krvi.

 

Najčešći uzrok hipotireoze

 

Smatra se da je najčešći uzrok hipotiroidizma Hašimotova bolest. To je autoimuni poremećaj u kojem telo napada štitnu žlezdu. Rezultat je oštećenje tiroide, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Hašimotova bolest je često nasledna, a u nekim slučajevima posledica problema sa hipofizom.

 

OVDE saznajte pomoću kojih namirnica možete popraviti hormonsku sliku.

 

Ova žlezda se nalazi u mozgu i proizvodi pomenuti TSH, koji stimuliše rad štitne žlezde. Ako ga hipofiza ne proizvodi dovoljno, nivo tiroidnih hormona će pasti. Ostali uzroci su privremeno zapaljenje štitne žlezde ili lekovi koji utiču na njenu funkciju.

 

Najčešći uzrok hipertireoze

 

Gravesova bolest važi za drugi najčešći uzrok oboljenja štitne žlezde. To je autoimuni poremećaj koji izaziva oslobađanje visokog nivoa tiroidnih hormona. Jedno od obeležja bolesti je oticanje vrata i očiju (buljavost), koje je vidljivo i neprijatno.

 

Posledice usled nedostatka terapije

 

Ako se ne leči, posledice ovog oboljenja su visok nivo holesterola i povećan rizik od moždanog udara i infarkta. U težim slučajevima nizak nivo tiroidnih hormona može izazvati gubitak svesti i po život opasan pad telesne temperature.

 

Sa druge strane, posledice nelečenja hipertireoze jesu srčani problemi i smanjena gustina kostiju.

 

Lečenje hipotireoze

 

U većini slučajeva sprovodi se pomoću hormona štitne žlezde u vidu pilula, a poboljšanje je primetno obično u roku od nekoliko nedelja. Dugoročan tretman povećava energiju, a smanjuje nivo holesterola i težinu. Većina bolesnika mora da uzima terapiju do kraja života.

 

Kako da napravite prirodni napitak koji smanjuje nivo holesterola i triglicerida, saznajte OVDE.

 

Tretman hipertireoze

 

On uključuje antitiroidni lek za smanjenje količine hormona koje tiroida proizvodi i često se mora piti i kad problem nestane. Drugi lekovi mogu smanjiti simptome kao što su ubrzan puls i drhtavica. Druga opcija je radioaktivni jod, koji uništava štitnu žlezdu u roku 6-18 nedelja. Kada se štitna žlezda uništi ili ukloni operacijom, većina pacijenata mora da uzima njene hormone u obliku tableta.

 

Operacija

 

Hirurška intervencija se preporučuje kod hipertireoze i to u slučaju da lekovi ne deluju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs