Prevencija je ključna

Oštar bol u stomaku i urinarne infekcije: Zašto nastaje kamen u bubregu i kako to sprečiti

Kada dođe do bolnog mokrenja, to je znak da se kamen već nalazi u mokraćnim kanalima, kada se počinje sa lekovima ili operacijom
Medicina
16:18h
Oštar bol u stomaku i urinarne infekcije: Zašto nastaje kamen u bubregu i kako to sprečiti
Foto: Thinkstock

Kada se oseti oštar bol u predelu stomaka, prepona, kao i bolno mokrenje, obično se tada dobija dijagnoza kamena u bubregu. Slučaj je tada već odmakao, a ponekad je potrebna i terapija ili operacija.

Kako biste to sprečili, treba da naučite da prepoznate simptome ovog podmuklog stanja, šta treba da radite ukoliko vas ono zadesi, ali i kako da sprovedete efikasnu prevenciju.

Simptomi kamena u bubregu

Ljudi obično primete simptome kamena u bubregu tek nakon njihovog dospeća u mokraćni trakt. Tada se javlja izraziti bol u donjem delu leđa, praćena neprijatnim osećajemu u stomaku ili preponama. Obično je potreba za mokrenjem češća, a samo mokrenje bolno. Uz to, može se javiti i mučnina i povraćanje. Budući da su bubrezi svojevrsni filteri krvi, kamenje nastaju od viška soli i minerala, a bol izaziva prolazak kamena kroz uske cevi mokraćnih kanala.

Kako da ublažite bolove u leđima, pročitajte OVDE.

Dijagnoza

Bubrežni kamenčići se retko dijagnostifikuju pre pojave jakog bola, kada slučaj već postaje hitan. Da bi se potvrdilo postojanje kamena u bubregu, potrebno je uraditi analizu mokraće i krvi, koja će otkloniti sumnje da postoji urinarna ili polna infekcija. Rendgen, CT skener i ultrazvuk potvrdiće dijagnozu koju prate i visoki nivoi minerala prilikom analize krvi.

Treba li izbaciti mlečne proizvode?

Gotovo 80 odsto kamenčića sastoji se od kalcijuma, pa se zato javlja mišljenje da će izbegavanje hrane bogate kalcijumom - poput mlečnih proizvoda, pomoći kod ovog stanja. Paradoksalno, studije pokazuju da će u ishrani sa smanjenim unosom kalcijuma doći do većeg rizika formiranja novih kamenčića. Ono što dokazano pomaže jeste smanjenje unosa soli i natrijuma.

Može li se sam izbaciti?

Ako su kamenčići mali, tada je osnovna medicinska preporuka da uzimate veće količine vode - od osam do deset čaša dnevno, kako biste podstakli kamen da izađe iz bubrega. Ako je kamen manji od pet milimetara, tada su šanse da izađe sam veće od 90 odsto. Ako je između pet i 10 mm, verovatnoća da će sam izaći je oko 50 procenata.

Ove dve dijete povećavaju rizik od stvaranja kamena u bubregu! Više pročitajte OVDE.

Terapija ili operacija

Prva faza lečenja kamena u bubregu jeste uzimanje lekova iz grupe alfa-blokatora i diuretika. Oni opuštaju zidove mokraćnih kanala i olakšavaju prolazak kamena, a mogu sprečiti i formiranje novih. Ipak, ako je kamen većih dimenzija, lekovi neće pomoći. Ako kamen izaziva stalne bolove, infekcije, sprečava protok mokraće ili se povećava, moguća je terapija litotripsija, odnosno elektrošok ili operacija.

Rizični faktori

Muškarci nakon četrdesete godine života imaju najveći rizik od stvaranja kamena u bubrehu, ali ugrožene su i žene. Od zdravstvenih stanja povezanih sa bubrežnim kamenčićima, kao faktor rizika navodi se povišen krvni pritisak, povećan nivo mokraćne kiseline, kao i česte infekcije urinarnog trakta.

Prevencija

Da bi se sprečilo ponovno stvaranje kamena u bubregu, mora se znati šta ih je uzrokovalo. Osnovna prevencija je unošenje dovoljnih količina vode, kao i manji unos proteina, koji povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi. Ukoliko imate kamen u bubregu, smanjite unos kafe, čaja, pasulja, zelenog lisnatog povrća, pomorandži i sira.

Ishrana sa previše proteina izaziva rak i dijabetes! Više saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs